Doorzoek volledige site
13 november 2013 | KEVIN MOENS

Opwaardering Truiense stationsbuurt gaat van start met sloop Gazometersite

Tegen 2018 bouwt het autonoom gemeentebedrijf voor de ontwikkeling van Sint-Truiden (Agost) op de Gazometersite een jongerencampus, een school, een ondergrondse parking, een welzijnscampus en appartementen. Op 18 november starten de sloopwerken. Dan worden de voormalige Belgacomgebouwen en de oude tramloods afgebroken. Het project zal circa 30 miljoen euro kosten. Het ontwerp is van de hand van Architecten Achtergael.
Tegen 2018 bouwt het autonoom gemeentebedrijf voor de ontwikkeling van Sint-Truiden (Agost) op de Gazometersite een jongerencampus, een school, een ondergrondse parking, een welzijnscampus en appartementen. Op 18 november starten de sloopwerken. Dan worden de voormalige Belgacomgebouwen en de oude tramloods afgebroken. Het project zal circa 30 miljoen euro kosten. Het ontwerp is van de hand van Architecten Achtergael.




Het project past in een ruimer masterplan voor de herwaardering van de stationsbuurt, die er nu wat verloederd bij ligt. Op de site komen, behalve een school en een welzijnscampus ook een jongerencampus. De sloop van de oude Belgacomgebouwen en de oude tramloods gaat van start op 18 november. Dan wordt de vervuilde bodem gesaneerd. Zodra dat gebeurd is, kan de bouw en de ontwikkeling van de site beginnen.

 


De herwaardering van de stationsomgeving wordt een van de grootste stedelijke operaties van de komende jaren. Vandaag scheidt de stationsbuurt twee stadsdelen. In de nieuwe vorm verbindt ze opnieuw het oude stadscentrum met de woonwijken. Het hele project moet wonen, werken, dienstverlening en mobiliteit beter op elkaar afstemmen. 



 De initieel vooropgestelde zonering werd geherinterpreteerd tot drie kernzones: ter hoogte van het bestaande gebouw van de jeugddienst worden fuifzaal/polyvalente zaal, jeugdhuis, repetitieruimtes, jeugd- en uitleendienst gegroepeerd tot een ‘jongerencampus’. Aansluitend wordt een lagere school ingeplant. Aan de zuidzijde worden verschillende diensten rond het domein van het jonge kind gegroepeerd tot een ‘welzijnscampus’ dat samen met het erboven gestapelde woonprogramma aansluit op de naburige woon- en dienstenzone en het omsloten groengebied. Ondergronds spreidt de publieke parking zich over twee lagen.