Doorzoek volledige site
29 november 2011

Oplevering passieve sociale woningen van B-architecten in Molenbeek

L28 is een nieuwbouwproject in de Maritieme wijk van Sint-Jans Molenbeek. In het gesculpteerde volume bevindt zich een kinderdagverblijf, een polyvalente ruimte voor de buurtbewoners, een lokaal voor de parkwachter en acht passieve woningen. Deze stedelijke sculptuur zal een belangrijk baken zijn als scharnier tussen het nieuwe park en de bestaande woningen.
L28 is een nieuwbouwproject in de Maritieme wijk van Sint-Jans Molenbeek. In het gesculpteerde volume bevindt zich een kinderdagverblijf, een polyvalente ruimte voor de buurtbewoners, een lokaal voor de parkwachter en acht passieve woningen. Deze stedelijke sculptuur zal een belangrijk baken zijn als scharnier tussen het nieuwe park en de bestaande woningen.




Onder de overdekte ruimte aan het park bevinden zich de toegangen tot de 8 appartementen en het kinderdagverblijf. De speelruimtes van het kinderdagverblijf zijn verdeeld over 2 verdiepingen en hebben elk een eigen buitenruimte. Het polyvalente buurtlokaal grenst aan de straat. Het lokaal van de parkwachter bevindt zich aan het nieuwe parkje.

De acht woningen bevinden zich in de toren rond de centrale trappenhal. De toren is een zeer compacte kubus en bevat vier 3-slaapkamerappartementen, twee studio’s en bovenaan twee duplex-appartementen met 4 slaapkamers. De woningen zijn passiefwoningen. Ze verbruiken een minimum aan energie en veroorzaken een minimale CO2-uitstoot.




Het gebouw is een constructie van vloerplaten en kolommen volgens het ‘plan-libreprincipe’ dat ingepakt wordt met een dik isolatiepakket en bekleed is met houten planken. De lange smalle bandramen die diep zijn geplaatst zorgen voor een natuurlijke zonwering. Ondergronds wordt een parkeergarage met bergruimtes, fietsenstalling en technische lokalen voorzien.







Foto's: Jeroen Verrecht