Doorzoek volledige site
30 november 2011 | NJ

AMV Architecten laten huiselijk aspect primeren in woonzorgcentrum Ter Meere

Het ontwerpteam van AMV Architecten wist binnen het stedenbouwkundig weefsel van Overmere een nieuw woonzorgcentrum te realiseren. Gelijktijdig werd ook het bestaande sociaal huis aangepakt. Tijdens het ontwerpproces werd het huiselijke aspect voor de bewoners niet uit het oog verloren.

Het ontwerpteam van AMV Architecten wist binnen het stedenbouwkundig weefsel van Overmere een nieuw woonzorgcentrum te realiseren. Gelijktijdig werd ook het bestaande sociaal huis aangepakt. Tijdens het ontwerpproces werd het huiselijke aspect voor de bewoners niet uit het oog verloren.





Omstreeks 2002 maakte Berlare bekend nood te hebben aan een nieuw woonzorgcentrum voor 120 bewoners ter vervanging van de huidige woonzorgcentra in Overmere en in Berlare. Tegelijkertijd wou men ook het sociaal huis aanpakken. Het administratief gebouw werd verbouwd en uitgebreid met een onthaal, kantoren voor maatschappelijk werkers, gesprekruimtes en een nieuwe raadzaal. Het team van AMV Architecten zorgde voor een integraal ontwerp met omgeving, architectuur en interieur. Hierbij werd de klemtoon gelegd op de huiselijke aspecten voor de bewoners. Dit vertaalde zich in de architectonisch ontwikkeling van de gevels, het onthaal en de zorgflat.





De centrale voorbouw wordt gekenmerkt door de vorm van de polyvalente zaal. Een grote luifel beschermt de grote glaspartijen tegen de zomerzon. Twee andere luifels benadrukken de inkom aan beide zijden van de voorbouw. Via een sas bereikt men de inkomhal. Het onthaal, dat als ‘marktplein’ werd geconcipieerd, moet voor de bewoner en bezoeker een pluspunt vormen. Hij vindt hier alles wat een echt marktplein biedt: een café, een bezinningsruimte, een winkeltje, een kapsalon/ pedicure, een polyvalente zaal en de open balie die het middelpunt vormt.  Aan de achterzijde infiltreert het gebouw door middel van vier armen in het weidelandschap, terwijl het groen langs de halfopen binnentuinen het gebouw binnendringt. Ondanks het grote bouwprogramma, is er voldoende plaats voor open ruimte.

Tussen de woonfuncties en zorgfuncties maakten de ontwerpers een grote scheiding. De lokalen voor hygiëne en onderhoud en de badkamers zijn gegroepeerd en kan men bereiken via een afgesloten gang. In deze gang kan je enkel personeelsleden en bewoners, die in de badkamers verzorgd worden, tegenkomen.






Door inspringende hoeken, rechtstreeks contact met de binnentuin en zithoekjes op de uiteinden kregen de gangen een speciaal karakter. Zoals in een echte straat, werden de deuren van de kamers  uitgerust met een brievenbus en huisnummer. Daarnaast is het gebouw volledig sleutelvrij. Alle deuren zijn elektronisch gekoppeld aan een toegangscontrole en zorgregistratie. Ook werd er de nodige aandacht besteed aan licht en zichten in de kamer. Zo zijn de kamers allen oost, zuid of west georiënteerd. Ze krijgen dus allen tijdelijk zonlicht waarbij er ook telkens een zo groot mogelijk zicht op de tuinen, op de patio’s en op de omgeving mogelijk werd gemaakt. De kamers zijn bovendien voorzien van maximaal comfort met een ruime sanitaire cel, een mini-kitchenette met koelkast, spoeltafel en plaats voor microgolf en een verticaal openschuivende wand tussen het sanitair en slaapzone.

De gevels zijn opgebouwd uit verschillende materialen: een bekleding met natuursteen, tegelpannen en dunmortel metselwerk. Door traditionele materialen op een hedendaagse manier te combineren in een strakke maar sobere vormgeving, wordt het grote volume van het centrum op een verantwoorde manier in het stedelijk weefsel opgenomen. Met de materiaal- en kleurkeuze beoogden de architecten een hotelsfeer.

Ook aan het aspect duurzaamheid werd de nodige aandacht besteed. Door het compacte concept werd een isolatiewaarde K25 gerealiseerd lang voor dit via EPB werd opgelegd. De warmwaterproductie gebeurt door middel van zonneboilers op het dak. Door gebruik te maken van regenwaterputten en wadi’s wordt er bovendien geen regenwater geloosd.
Het feit dat de vervangingsnieuwbouw in één fase gerealiseerd moest worden achter het in functie blijvend bestaande rusthuis van 150 jaar oud, vormde voor de architecten een grote uitdaging in dit project.




 

Technische fiche

Project: WZC Ter Meere
Locatie: Baron Tibbautstraat 29, Berlare
Bouwheer: Dexia Bank nv
Gebruiker: OCMW Berlare
Architect: AMV Architecten
Studiebureau:Boddin Moyaert ingenieursbureau bvba (stabiiteit)
      SDKE nv (technieken)
Hoofdaannemer: Bouwonderneming Jan De Nul nv
Subsidiërende overheid: VIPA
Start studie: 2002
Start bouwwerken: 05-2007
Einde bouwwerken: 03-2010
Bruto oppervlakte: 9.000 m²

GERELATEERDE DOSSIERS