Doorzoek volledige site
30 november 2011

Tom Goos ontwierp het nieuwe Runners Service Lab

Architect Tom Goos mocht zijn stoute schoenen aantrekken en het nieuwe gebouw van Runners Service Lab ontwerpen. Tezamen met aannemer Mathieu Gijbels realiseerde de architect een intrigerende staalbouw.
Architect Tom Goos mocht zijn stoute schoenen aantrekken en het nieuwe gebouw van Runners Service Lab ontwerpen. Tezamen met aannemer Mathieu Gijbels realiseerde de architect een intrigerende staalbouw

.





Nu het nieuwe gebouw van Runners Service in gebruik is genomen, zal ‘Keep On Running bvba’, als onderdeel van Runners Service Lab, zowel recreatieve sporters als internationale topatleten adviseren in correct sportmateriaal. 

Tijdens het realisatieproces van dit project sloegen Runners Service Lab en Energy Lab de handen in elkaar. Voedingsadvies, bewegingsanalyse, fysieke testen en coaching zijn allemaal uitbreidingen op het bestaande aanbod voor hobbyisten en topatleten.


Het gebouw, gerealiseerd als staalbouw, herbergt een niet-alledaags programma. Onder meer twee looppistes, scan- en leslokalen met schouwroom, kantoren, leslokalen, productieruimten en een woonfunctie werden geïntegreerd in het project. Nabij de snelweg creëert de eerste verdieping van het gebouw een beschutte en geaccentueerde toegangszone. Deze is duidelijk herkenbaar achter het naburige gebouw.



Naast technologie is er in het gebouw ook een belangrijke rol weggelegd voor ecologie. Meteen zijn de kenmerken van dit project duidelijk: een slim ontwerp en een intelligent gebruik van groene energie.

Om te beginnen is er de schil van het gebouw: hier werd geopteerd voor een compact volume. Zo voorzag men ook extra isolatie bovenop de huidige, strenge isolatienormen. Verder is er nog de raamoppervlakte die eerder beperkt bleef, maar met de drie sheddaken wil men genoeg natuurlijk daglicht toelaten om de werksfeer te bevorderen in de kantoren en winkelruimte. Noorderlicht heeft niet de storende effecten van direct zonlicht en in de centrale vide springt het zelfs door tot aan de hoofdingang. Op de zuidgerichte hellingzijde van de sheddaken bestaat de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen.







Het hart van de verwarming wordt gevormd door een buffervat van 3000 liter. Om deze computergestuurde ‘warmwaterbatterij’ te voeden, maakt men gebruik van een grondwaterpomp, een lucht-waterwarmtepomp, een zonneboiler en een wkk. Overigens zorgen bovengenoemde pompen ook voor bijkomende koeling in de testlokalen en bij extreme weersomstandigheden in de kantoren en winkel.

Via zonnepanelen op het dak, een kleinschalige windmolen en de wkk is men in staat om elektriciteit op een ecologische manier op te wekken. Momenteel kan men met deze hoeveelheid de energiezuinige verlichting, de ‘eco-efficient-lift’, de productieruimte en diverse pompen en ventilatoren aandrijven. Om in de toekomst elektrische wagens van energie te voorzien, zal er nog een laadpaal geïnstalleerd worden.







Verder zal men een grote tuin aanleggen met inheemse plantensoorten. Daarin zal ook een Finse piste van 700 meter zijn plek vinden waardoor de lopers de kans krijgen om zich op te warmen vooraleer zij getest worden. Bovendien vormt de tuin de ideale overgang naar de aanpalende landbouwzone en woningen.
Ook is er rondom het gebouw een waterdoorlatende verharding aangelegd. Op die manier filtert men het regenwater van de daken om het daarna toe te passen in het gebouw, waarna men het overige regenwater stockeert of infiltreert.