Doorzoek volledige site
03 december 2011 | NJ

Hout ligt aan basis van kinderdagverblijf ‘t Schelpje

Een kinderhand is snel gevuld maar dit weerhield het ontwerpteam van gw2-architecten er niet van de nodige aandacht te besteden aan de vormgeving en materialisering van een open kinderdagverblijf in Blankenberge. Het afgeknotte driehoekig gebouw zal voorzien worden van een volkernbekleding in diverse groene tinten waardoor het wordt opgenomen in het groen van zijn omgeving.

Een kinderhand is snel gevuld maar dit weerhield het ontwerpteam van gw2-architecten er niet van de nodige aandacht te besteden aan de vormgeving en materialisering van een open kinderdagverblijf in Blankenberge. Het afgeknotte driehoekig gebouw zal voorzien worden van een volkernbekleding in diverse groene tinten waardoor het wordt opgenomen in het groen van zijn omgeving.




 


Gw2-architecten bouwt in Blankenberge een nieuwe crèche in de vorm van een afgeknotte driehoek langs de bestaande crèche. Deze zal na de afwerking van de nieuwbouw gesloopt worden. De kinderkribbe kent een programma van 8 leefgroepen van telkens 14 kinderen. Deze leefgroepen worden op een ingenieuze wijze geschakeld door middel van kastenwanden. Naast de 112 kinderen, moesten ook de administratieve functies een plekje in het gebouw krijgen.







 


De driehoekige vorm werd opgedeeld in een rasterstructuur van 5.5 x 5.5m. waarbij de kruispunten fungeren als draagstructuur van het gebouw. Deze houten structuur vormt de basis van het flexibele en open kinderdagverblijf en is opgebouwd uit gelamelleerde spanten (FSC gelabeld) die volgens het Sherpa-systeem (aluminium houtverbindingen voorzien van een zwaluwstaartprincipe) werden gemonteerd. Dit systeem werd voor het eerst in België toegepast. De vloerplaten werden in beton/staal opgebouwd in functie van akoestisch comfort.





 


Centraal in de bovenbouw, bestaande uit een houtskeletstructuur die met cellullosevlokken wordt geïsoleerd, worden daklichten aangebracht die via een vide de begane grond overvloedig aanlichten. Dankzij deze vide hebben de kinderen doorzicht naar de andere verdieping.
Op de begane grond is een gemeenschappelijke hal ontworpen die fungeert als hart van het kinderdagverblijf en de organisatie van het project bepaalt. Op deze hal geven alle functies uit. Deze zone is een veilige ‘indoor’ speelruimte voor de kinderen dankzij de beveiligde toegang.
De leefruimtes zijn zoveel mogelijk naar het zuiden gericht, de dienstruimtes bevinden zich aan de noordzijde van het gebouw waardoor een buffer ontstaat die het gebouw (en de leefgroepen) tegen afkoeling beschut. 




 


Het wedstrijdontwerp voorzag een houten gevelbekleding. Bij de verdere uitwerking werd de gevelbekleding vervangen door een volkernbekleding in diverse tinten. Men voorziet verticale stroken met verschillende repeterende breedtes in 4 verschillende kleuren (2 groentinten en 2 grijstinten) op de gevel. Door de kleurvariaties zal het gebouw versmelten met de omgeving wanneer de groenvoorzieningen tot volle bloei komen.

De ontwerpers hanteerden een weldoordachte ecologische aanpak die niet uitgaat van hooggespecialiseerde technieken maar van eenvoudige efficiënte ingrepen om een energiezuinig gebouw te bekomen. De luifel die werd voorzien, is hier een goed voorbeeld van. Ze houdt de zomerzon buiten terwijl de winterzon, die lager staat en onder de luifel doorkan, voor gratis opwarming van de lokalen zorgt.
Daarnaast wordt het dak van de begane grond voorzien van een groendak. Dit beperkt de regenbelasting van de stedelijke riolering. Regenwater wordt gerecupereerd voor het spoelen van alle toiletten, het poetsen en het besproeien van de tuin. Ook zal men fotovoltaïsche panelen plaatsen.

Technische fiche:

Project: Kinderdagverblijf ‘t Schelpje Blankenberge
Ligging: Rood Kruisstraat 17, Blankenberge
Opdrachtgever: OCMW Blankenberge
Architect: Grimmelprez – Wambeke ARCHITECTEN, Blankenberge
Studiebureau: Stabitec bvba, Brugge
Hoofdaannemer: nv Vandenbussche - Aalter
Start bouwwerken: maart 2011
Einde bouwwerken: juni 2012
Aanbestedingsbedrag: 2 400 000 euro, excl btw.