Doorzoek volledige site
05 december 2011

Ontwerpen nieuwbouw studentenkamers VUB welkom tot 5 januari 2012

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) wil tegen het academiejaar 2015-2016 650 nieuwe studentenkamers bouwen in duurzame nieuwbouw op de campus van Etterbeek. Daarnaast zal het nieuwbouwproject ook ruimte bieden voor 3.000 vierkante meter onderwijs- en administratieve lokalen en 2.400 vierkante meter onderzoeksruimten.
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) wil tegen het academiejaar 2015-2016 650 nieuwe studentenkamers bouwen in duurzame nieuwbouw op de campus van Etterbeek. Daarnaast zal het nieuwbouwproject ook ruimte bieden voor 3.000 vierkante meter onderwijs- en administratieve lokalen en 2.400 vierkante meter onderzoeksruimten.De Vrije Universiteit Brussel heeft een architectuuropdracht uitgeschreven voor 650 nieuwe studentenkamers met bijhorende faciliteiten. Door de voortdurende groei van het aantal studenten aan de Vrije Universiteit Brussel is er een grote nood aan extra ruimte. Dit academiejaar meldden zich weer zeven procent extra studenten. Om aan deze groei tegemoet te komen, investeert de Vrije Universiteit Brussel in auditoria, onderzoeksruimten en kantoren voor de administratie. Gezien het nijpend tekort aan studentenhuisvesting in Brussel, zijn er nieuwe studentenkamers opgenomen in het project. De nieuwbouw zal een vloeroppervlakte krijgen van maar liefst 25.000 m2.

Door dit project wordt de inrichting van de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel verder ontwikkeld volgens de oorspronkelijke campusvisie van architect Le Maresquier. Het groene hart is daarin opgevat als een groene long binnen de stad. Het ontwerp zal de synergie tussen de stad en de campus vergroten. Het gebouw wordt door de prominente locatie langs de Brusselse Triomflaan een imagobepalend visitekaartje van de campus.

De Vrije Universiteit Brussel zet in op architectuur die gebaseerd is op een duurzaam concept. Het ontwerp van de studentenkamers moet ecologisch zijn. Niet alleen moeten de bouwmaterialen lang meegaan, maar ook de biodiversiteit moet gestimuleerd worden. Het groene snoer van grasperken, struiken en bomen op de campus wordt versterkt. Op het vlak van energieverbruik gaat de Vrije Universiteit Brussel zelfs een stap verder dan wettelijk is opgelegd. Duurzaamheid heeft ook een sociale dimensie. De nieuwe studentenkamers, leslokalen en onderzoeksruimten zullen een bijdrage leveren in het stimuleren van het campusleven voor studenten en universiteitsmedewerkers.

Rector Paul De Knop: “Het nieuwbouwproject moet een duurzaam markeringspunt worden voor de Vrije Universiteit Brussel in een bruisende wereldstad.”

Meer informatie is terug te vinden via deze link. De termijn voor ontvangst van de deelnemingsaanvragen verstrijkt op 5 januari 2012.