Doorzoek volledige site
14 februari 2019

Kinesistenpraktijk in de kelder

Architectenkantoor Atech-Architecten uit Beringen ontwierp een kinesistenpraktijk met appartement op een beperkte oppervlakte.  

Het project betreft het ontwerp van een kinesistenpraktijk met oefenruimtes. Het perceel is gelegen in een verkaveling waar de oppervlakte voor het programma van de opdrachtgever te beperkt was. 

 

Gedeelte in de kelder

De ontwerpeisen waren: voldoende praktijk- en oefenruimte, maximaal zicht op de achterliggende mijn-terrils en een klein appartement/studio op de verdieping. Daardoor werd er geopteerd om een gedeelte van de praktijk in een kelder onder te brengen.

Om voldoende daglicht in deze kelder te bekomen zonder openingen te maken in de kelderwand werd een vide ontworpen. In deze vide werd de keldertrap ondergebracht. De grote raampartijen aan de achter- en rechtergevel zorgen ervoor dat het daglicht door de vide tot in de kelder kan komen. 

 

Geen kruising tussen bewoners en patiënten 

Achteraan het gelijkvloers is de oefenruimte die uitzicht geeft op het landschap. De volledige achtergevel is opgebouwd uit een gordijngevel. De zuidzijde van het gebouw is eerder gesloten en maakt het volumespel in de voorgevel mogelijk. De toegang tot de praktijk gebeurt langs de enige deur in de voorgevel. 

Op het gelijkvloers zijn er kleedkamers, kitchenette, behandelruimte en de oefenruimte. De toegang tot het bovenliggend appartement gebeurt aan de zijgevel, waardoor er geen kruising is in looplijnen tussen bewoners en patiënten of personeel.