Doorzoek volledige site
14 februari 2019

Wooncomplex brengt dynamiek op kloostersite in Schilde

Illustratie | Mertens-Architecten
Illustratie | Mertens-Architecten
Illustratie | Mertens-Architecten

Langs de Oudaen in Schilde ruimt een oud schoolgebouw plaats voor een appartementsgebouw met 32 entiteiten en een ondergrondse parkeergarage, naar een ontwerp van Mertens-Architecten. Het gebouw krijgt vorm naast een klooster. De oude kapel, dat door de nieuwe plannen volledig vrij komt te staan, zal worden gerestaureerd. Het klooster krijgt eveneens een nieuwe circulatie en nieuw inkomgebouw.

Het nieuw bouwvolume is een vrijstaand gebouw waardoor het klooster en de school eigen entiteiten worden en er openheid en toegankelijkheid op deze site wordt gecreëerd, dit alles met behoud van privacy voor ‘De Zusters van het Heilig Hart van Maria’ die in het klooster wonen.  Het bouwvolume van de nieuwe appartementen omvat vier volwaardige bouwlagen met een dakvolume en een ondergrondse parkeergarage.


Dynamisch gebouw met respect voor zijn omgeving

“Het ruimtegebruik en de relatie met de bestaande pastorie, het klooster, de kapel en het scholencomplex waren een van de belangrijkste uitdagingen binnen dit project”, klinkt het bij Mertens-Architecten. “Het appartementsgebouw maakt de overgang tussen de verschillende bestaande bouwvolumes en het open landschap en creëert tevens een grotere mix van functies op deze site.”

De ontwerpers besteedden veel aandacht aan de doorwaadbaarheid naar het achterliggende terrein en het kloostercomplex. Verder dragen de hoogwaardige materialisatie en de verspringende bouwvolumen bij aan een dynamisch gebouw met respect voor zijn omgeving.  De appartementen zelf zijn helemaal opengewerkt naar het open landschap en hebben ruime oppervlakken die doorlopen in de zeer ruime terrassen. De gevels worden volledig uitgewerkt in natuursteen, de daklaag wordt uitgewerkt in zink, het buitenschrijnwerk in aluminium en glas.

Het complex zal volledig uitgewerkt worden volgens het BEN-principe.