Doorzoek volledige site
14 december 2011 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

Ecologisch servicestation met minimale footprint langs E 40 in Heverlee

Dit jaar nog zal langs de E 40 in Heverlee een opmerkelijk servicestation van Texaco de deuren openen. De opdrachtgevers en de ontwerpers (ABSCIS – EDV – PROVOOST) hebben alles in het werk gesteld om de impact op de omgeving tot een minimum te beperken. Maximaal teruggeven aan de natuur wat eerder werd weggenomen, vormde hét uitgangspunt van het ontwerp.
Dit jaar nog zal langs de E 40 in Heverlee een opmerkelijk servicestation van Texaco de deuren openen. De opdrachtgevers en de ontwerpers (ABSCIS – EDV – PROVOOST)  hebben alles in het werk gesteld om de impact op de omgeving tot een minimum te beperken. Het servicestation moet een rustplaats worden die naadloos aansluit bij het ecologisch waardevol bosrijke gebied van het Egenhovebos in de Dijlevallei. Maximaal teruggeven aan de natuur wat eerder werd weggenomen, vormde hét uitgangspunt van het ontwerp.




 

Het ontwerpteam dat bestaat uit de vereniging van de studiebureaus ABSCIS ARCHITECTEN, EDV en PROVOOST kreeg de opdracht toegewezen na een offertevraag met ontwerpvisie. Het bouwprogramma bestaat uit een hotel en twee servicestations aan weerszijden van de E40 met een shop, restaurant en cafetaria.


Ei-landen


De servicestations zijn met hun ovale vorm letterlijk opgevat als twee ei-landen waar voorbijgangers tot rust kunnen komen in een eigentijds kader en waar zij terecht kunnen om te tanken, te shoppen of een hapje te eten. Voor de inplanting van de verschillende zones werd ervoor gekozen om geleidelijk over te schakelen van het drukke verkeer van de E40 naar de rust van het Dijlebos. Eerst is er de zone voor de vrachtwagens, dan de auto’s, vervolgens de shop, het restaurant en ten slotte de parkeerzone en de picknickzone, volledig ingebed in het groen.
Centraal in het plein zorgt een voetgangersas voor een strikte scheiding tussen de verkeerszone en de zone voor rust en ontspanning. Die wandelas, omgeven door groen en bomen, biedt de gebruikers de mogelijkheid om veilig en op een aangename manier het servicestation te bereiken.





Takkenstructuur

De ecologische principes die aan de grondslag lagen van de landschappelijke inplanting werden op originele wijze ook vertaald in de architectuur van het servicegebouw, het faciliteiten-eiland. Het gebouw is opgebouwd rond een ‘superstructuur’, een dakplaat die gedragen wordt door vertakte kolommen in wit zichtbeton. De luifel staat dwars gesitueerd op de autosnelweg en roept op die wijze het autoverkeer een halt toe.

 


    



De betonnen superstructuur wordt aangevuld met een flexibeler staalstructuur van balken en kolommen en niet-dragende wanden. De huid van het gebouw bestaat uit een superisolerende beglazing voorzien van een negatieve zeefdruk van bomen en gebladerte. Deze huid omsluit de staalstructuur en loopt achter de betonkolommen door. Zowel de takkenstructuur van de geschrankte betonnen kolommen als de print vormen een originele evocatie van het nabij gelegen Egenhovebos. De print heeft echter ook een functionele betekenis. Dankzij de grote oversteek en de print kan koeling van het gebouw beperkt worden. In samenwerking met Saint Gobain Glass werd gedetailleerd berekend in welke mate het glas bedrukt moest zijn om efficiënt te zijn. Ook de schaduw van de betonkolommen helpen, om de zonnelast te beperken.
De uitvoering van dit project is in handen van aannemersbedrijven STRABAG en STADBADER die tegen het einde van het jaar de werken wil beëindigen.