Doorzoek volledige site
15 februari 2019

Administratief Centrum Staden geïntegreerd in parkomgeving

Illustratie | Joke Couvreur
Illustratie | Joke Couvreur
Illustratie | Joke Couvreur
Illustratie | Joke Couvreur
Illustratie | Joke Couvreur
Illustratie | Joke Couvreur

Het nieuwe administratief centrum in Staden brengt alle gemeentediensten  en het OCMW samen in één nieuw gebouw op een perceel dat aansluit op het groeninbreidingsgebied Kapellerie. Vanaf de wedstrijdfase (Open Oproep 2011) tot aan de realisatie is de integratie van gebouw en parkomgeving essentieel gebleven voor de ontwerpers van Volt architecten i.s.m. atelier GRAS voor de omgevingsaanleg. Het dienstencentrum wordt de gevel van het park, terwijl het park mee de identiteit van het dienstencentrum bepaalt. 

De opzet van het ontwerp van het ACDC (Admininistratief Centrum-Diensten Centrum) was een flexibel, open huis. De schaalvergroting/efficiëntie-oefening van de diensten mocht niet ten koste gaan van een huiselijke werksfeer en een gemoedelijke ontvangst van bezoekers. De ruimtelijk organisatie en het interieur van het gebouw zijn een oefening in het vatten van beide ambities.

De plaatsing van het volume dwars op de Ieperstraat laat een doorsteek naar het groeninbreidingsgebied open. Langs dit deel van de parkzone worden de toegang en alle publieke functies in een moduleerbare sliert bijeengebracht. De monumentale trap verbindt de publieke ruimte op het gelijkvloers met raadzaal/trouwzaal op de tweede verdieping die over de gemeente uitkijkt.

De structurele opbouw bestaat uit een combinatie van ter plaatste gestort zichtbeton en een zichtbare dakstructuur in gelamineerd hout. De gevels zijn een combinatie van grootformaat prefab betonpanelen en vezelcementelementen.
 

BEN-gebouw

Door toepassing van doorgedreven isolatie en luchtdichtheid, van geothermie voor verwarming en koeling en van PV-panelen wordt een BEN kantoorgebouw gerealiseerd. Een groot deel van de daken is aangelegd als biodiversiteits-groendak. Overstort van regenwater wordt afgeleid naar een open wadi in de groenzone.