Doorzoek volledige site
19 februari 2019 | VICTORIA VERLINDEN

Herbestemming van duistere krokettenfabriek tot dynamische kinesitherapiepraktijk

Illustratie | Jessy van der Werff
Illustratie | Jessy van der Werff
Illustratie | Jessy van der Werff
Illustratie | Jessy van der Werff
Illustratie | Jessy van der Werff
Illustratie | Jessy van der Werff
Illustratie | Jessy van der Werff
Illustratie | Jessy van der Werff

Een oude krokettenfabriek, ingesloten in een huizenblok, kreeg een nieuw leven als praktijk voor sportkinesitherapie. Het magazijn was donker, ruw afgewerkt en volgestouwd met kleine binnenkamers. De bouwheer droomde van een ruime, lichte praktijk met een industrieel karakter. Polygoon Architectuur hertekende de plek.

Polygoon Architectuur verwijderde alle binnenmuren en maakte zo de structuur van de ruimte zichtbaar. De basisstructuur was immers eenvoudig en symmetrisch, met twee zware betonnen balken die het dak schragen.

Centraal staat de grote oefenzaal. Links ervan liggen behandelruimtes, rechts kleedkamers, douches en personeelsruimtes. De nieuwe wanden in lichtgewichtbeton stoppen op hoogte van de dakbalken. Het bovenste gedeelte bestaat uit beglazing bij de behandelkamers en uit akoestische houten panelen aan de andere kant. Deze spiegeling versterkt het gevoel van symmetrie.


Verfijnde afwerking

Wie binnenkomt, voelt zich meteen beschut door de luifel aan de inkom. Vanuit de wachtruimte leiden een houten zitbank, de geïntegreerde balie en een felle lichtstrook de blik meteen naar de grote zaal. Al het meubilair werd door het architectenteam ontworpen.

Het ruwe karakter bleef behouden: bestaande littekens bleven zichtbaar en het oorspronkelijke metselwerk werd enkel overgeschilderd. Oude dakkoepels werden opengemaakt en vergroot. In de behandelruimtes vinden de meer verfijnde behandelingen plaats, en die kregen dan ook een meer verfijnde afwerking.


Duurzame praktijk

De vloer en het dak werden zeer goed geïsoleerd. Het balansventilatiesysteem met warmterecuperatie en koeling zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Polygoon Architectuur koos voor betaalbare, maar tot in de details afgewerkte materialen. Naast de ruwe materialen en eenvoudige opbouwarmaturen zorgt het consequente gebruik van natuurlijk hout (berkenmultiplex en grenen, FSC-label) voor tegengewicht.


Functionele praktijk

Een kinesist ziet het lichaam als geheel en zo pakte de architect ook deze ruimte aan. Door welgemikte ingrepen en respect voor bestaande constructies is de structuur van het gebouw nu voelbaar. Met oog voor detail werd een duister magazijn tot een verfijnde en functionele kine-praktijk omgevormd.

GERELATEERDE DOSSIERS