Doorzoek volledige site
28 februari 2019 | NIELS ROUVROIS

Vernieuwen door hergebruik

Illustratie | Pedro Correa
Illustratie | Pedro Correa
Illustratie | Pedro Correa
Illustratie | Pedro Correa

Geen standaardmeubels, oog voor detail, origineel en speels. Dat waren zowat de sleutelwoorden die architecte Nathalie De Leeuw kreeg voor de verbouwing en herinrichting van apotheek Emilie in Schaarbeek. “De apotheker liet enkele ontwerpen maken door gespecialiseerde apotheekinrichters, maar was nooit tevreden over de standaardvoorstellen die hij kreeg”, vertelt Nathalie De Leeuw.

De apotheker gaf de architecte de opdracht om met een origineler en speelser ontwerpconcept voor de dag te komen voor zijn apotheek op het gelijkvloers van een burgerwoning met hoge plafonds in de Emile Verhaerenlaan in Schaarbeek. Nathalie De Leeuw: “De opdrachtgever wilde geen standaardmeubels gebruiken en vroeg om ook alle meubels in detail uit te werken.”

De apotheker had ook nog twee praktische vragen. “Hij wilde de werkcirculatie optimaliseren door de toonbank, het bureau, de bestellingzone en de apothekerskasten zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen en tegelijkertijd de apothekerskasten als zichtbaar decoratief element in de apotheek te integreren. Als laatste punt wilde de bouwheer dat de apotheek tijdens het hele project kon open blijven”, aldus de architecte.

 

Warme sfeer

Nathalie De leeuw: “Ik wilde als architect een omgeving creëren die mensen uitnodigt om binnen te komen. Het interieur mocht geen klinische uitstraling hebben, maar moet de klanten als bezoekers verwelkomen in een warme sfeer.” De materiaalkeuze werd op dit doel afgestemd, met hergebruik van unieke recuperatiematerialen aangekocht bij Rotor Deconstruction. Het plafond kreeg een zeer apart cachet dankzij het gouden rasterplafond dat in de jaren 1960 werd getekend door interieurontwerper Jules Wabbes voor de Generale Bank in Brussel. Daarnaast werden kleurrijke stukken glas van Val Saint-Lambert geïntegreerd in de wand tegenover de toonbank.

Het interieur werd als één geheel ontworpen, waarbij de assen en randen van de meubels ook in de vloeren en de plafonds werden doorgetrokken. In de zwarte granitovloer werden messinglijnen getrokken, die terugkomen in het plafond en de binnenzijde van de spots en hangkabels van de lampen boven de toonbank. Door met berkenmultiplex te werken voor de wand- en radiatorbekleding en voor de hoge kasten, kon de kopse zijde van het berkenmultiplex gebruikt worden om de verticaliteit van de ruimte te benadrukken.

Gerecupereerde materialen

Nathalie De Leeuw: “Ik koos ervoor om te werken met gerecupereerde materialen met een heel bijzonder karakter. Het gouden rasterplafond werd door Jules Wabbes ontworpen voor de Generale Bank in Brussel. Het werd verwijderd door Rotor Deconstruction en nu hergebruikt om de apotheek een warme uitstraling te geven door de gouden kleur. Op de vloer van het sas van de apotheek werd een granietvloer van de Generale Bank hergebruikt. Op de zijwand van de inkom werd een mediterrane foto opgehangen van fotograaf Christophe Gevers, die eveneens afkomstig is van de Generale Bank. In de wand tegenover de toonbank zijn gekleurde stukken glas van Val Saint-Lambert ingewerkt in de wand. De glasdelen werden geaccentueerd door achter elk glas een ledverlichting te plaatsen. De wand met gekleurde stukken glas geeft extra kleur en warmte aan de apotheek.”

Alle materialen werden met het oog op duurzaamheid geselecteerd. Er werd gewerkt met recuperatiematerialen voor de vloer, de decoratie en het plafond. “De hergebruikte materialen zijn luxueus en van hoge kwaliteit omdat ze afkomstig zijn van de representatieve ruimtes van de grote financiële instellingen uit ons nationale verleden. Bovendien werden elementen van het bestaande meubilair, zoals de apothekersschuiven en de bestaande glazen legplanken, hergebruikt”, besluit Nathalie De Leeuw.

 

Lees het volledige artikel op intsite.be