Doorzoek volledige site
04 maart 2019

BBA Rookie of the Year: eervolle vermelding voor Specimen Architects

Ki-étude, Namen Illustratie | ©Valentin Bianchi
Ki-étude, Namen Illustratie | ©Valentin Bianchi
Ki-étude, Namen Illustratie | ©Valentin Bianchi
Auberge de Jeunesse, Charleroi Illustratie | ©Specimen Architects
Auberge de Jeunesse, Charleroi Illustratie | ©Specimen Architects
Holz Rolls, Namen Illustratie | ©Valentin Bianchi
Holz Rolls, Namen Illustratie | ©Valentin Bianchi
Holz Rolls, Namen Illustratie | ©Valentin Bianchi

Specimen Architects kreeg een eervolle vermelding op de Belgian Building Awards in de categorie Rookie of the Year. Het in 2014 opgerichte kantoor heeft de bijzonderheid van het werken aan complementariteit. Ze zien elk project als een onderzoeksobject en proberen zoveel mogelijk te experimenteren, tijdens het creatieve proces, vanuit een constructieve, formele invalshoek, maar ook op het niveau van het gebruik dat wordt bepaald door de architectuur die ze invoeren. 

Ze staan klaar om, bijgestaan door de ontwerpbureaus waarmee ze samenwerken, voor elk specifiek project passende oplossingen te vinden. Hun visie op architectuur is ook geëngageerd omdat ze actief werken aan het verminderen van de energie-impact van hun projecten, maar ook aan het vinden van nieuwe manieren van leven. Specimen Architects is actief op het gebied van groepshuisvesting en pleiten voor de terugkeer van gezinnen naar de stad en zachte mobiliteit.

 

Ki-étude, Namen

Op de plaats van het gebouw stond een huis van twee verdiepingen. De projecteigenaar wilde gebruik maken van de locatie die de zachte mobiliteit en het ‘wonen in de stad’ bevordert. De bedoeling was om er een gemengde residentie van studentenstudio’s en eenkamerappartementen voor jonge stellen of ouderen van te maken. 

Het perceel heeft de bijzonderheid dat het breder is dan dat het diep is; zestien meter bij zes meter. Het is deze specifieke configuratie die ontwerpers heeft aangezet tot het vinden van intelligente oplossingen om het gevoel van ruimte en licht in huizen te maximaliseren door het handhaven van privacy en het vermijden van oververhitting. 

Om het gevraagde programma te kunnen integreren en het vloeroppervlak in het nieuwe gebouw te vergroten, is het volume ontworpen met ruimtes die over de straat hangen. Zo kon van deze grote zuidgevel worden geprofiteerd om hem tot leven te brengen en extra woonruimtes te creëren, in communicatie met de straat. 

Omdat de meerderheid van de art-deco huizen op straat 'bow-windows' hebben, speelt het gebouw hiermee met behulp van een eigentijdse herinterpretatie. Om de energie-impact van het gebouw zo veel mogelijk te beperken, is het volledig in hout (CLT) gebouwd. Op het moment van de bouw was de constructie de hoogste CLT-structuur van België.

 

Jeugdherberg, Charleroi

De toekomstige jeugdherberg van Charleroi, gelegen aan de Samber, aan de quai Paul Verlaine, ligt op de nieuwe ruggengraat van de benedenstad. In het kader van het project Rive Gauche, dat de dynamiek van de wijk al positief heeft veranderd. 

Door zijn strategische ligging aan de ingang van de stad, zichtbaar vanaf de ringweg en de stationspromenade, wil de herberg een gastvrije plek zijn die de perrons dag en nacht een vriendelijk, levendig en veilig gezicht biedt. 

Het doel van het project is om gebruikers en managers te voorzien van een structuur die is uitgerust met alles wat ze nodig hebben voor entertainment, accommodatie, rust en catering, De manier waarop de ruimte wordt gebruikt is zeer flexibel en gemakkelijk aanpasbaar. 

Het gaat hierbij om ruimtelijke objecten, zoals tribunes die gebruikt kunnen worden als zitgelegenheid, ontmoetingsplaatsen en trappen. Verder zijn er inbouwruimten in het gebouw die meer of minder communicatie met de directe omgeving mogelijk maken en een plat dak met meerdere toepassingen.

De architectuur van het gebouw is in harmonie met het lexicale veld van de stad. De gevel is mineraal en geometrisch. Het is de interface tussen de stad en de herberg. Het onderste gedeelte is volledig beglaasd en opent zich letterlijk naar het perron. Een deel van de begane grond en de eerste verdieping zijn verzonken ten opzichte van de gevelmatten. Dit zijn stedelijke terrassen die communiceren met de stad.

 

Holz Rolls, Namen

Het terrein waarop de autowasstraat is geïnstalleerd definieert de toegangsdeur tot het industrieterrein van Saint Servais. Het ligt in een soort industriële woestenij die niet interessant is, van hetzelfde type als die bij de ingang van alle steden. 

De site heeft een bijzondere driehoekige vorm en aanzienlijke niveauverschillen. De oprichting van het verkeersknooppunt dat inherent is aan dit soort programma’s definieert een bepaalde locatie en een zekere vervorming van de visuele perceptie van de locatie en het gebouw. 

De tunnel waarin de Wash auto is ondergebracht, strekt zich uit langs de weg. Aan de straatzijde is het ontworpen om automobilisten te voorzien van een dynamische en herkenbare gevel. De gebroken lijnen van de dakrand definiëren een lineaire scenografie, aangevuld met een set van vaste en lege ruimtes die de wastrappen tonen. 

Het volume is geïnspireerd op de luxueuze rondingen en agressieve Rolls-Royce bumpers. Een zwarte stalen jurk bedekt de wastunnel. Tussen de verfijning van de details en de specifieke klasse van het merk, gebruikt het project architectuur als een reclamemedium dat de banaliteit van een reclamemerk overstijgt. 

 

Over de Belgian Building Awards

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit 9 architecten, journalisten en publicisten: Rita Agneessens (Linklab), Laure Bertrand (LRarchitectes), Eric Cloes (Ik ga Bouwen), Marc Dubois (architectuurrecensent), Lionel Lhoir (Focus Archi), Rik Neven (architectura.be), Philippe Selke (architectura.be), Arnaud Tandt (NAV en Febelcem) en Marnik Dehaen (waarnemend jurylid namens de Orde van Architecten).

De Belgian Building Awards zijn een initiatief van Batibouw dat voor de uitwerking een beroep doet op Redactiebureau Palindroom en architectura.be. Verder wordt ook nauw samengewerkt met de Orde van Architecten en Ik Ga Bouwen & Renoveren, (Sanoma). 

 

GERELATEERDE DOSSIERS