Doorzoek volledige site
05 maart 2019

MAMOUT architectes wint Belgian Building Award in de categorie Rookie of the Year

Cultureel Centrum, Messancy Illustratie | ©MAMOUT architectes
Cultureel Centrum, Messancy Illustratie | ©MAMOUT architectes
Cultureel Centrum, Messancy Illustratie | ©MAMOUT architectes
Renier Chalon, Elsene Illustratie | ©Guy-Joël Ollivier
Renier Chalon, Elsene Illustratie | ©Guy-Joël Ollivier
Renier Chalon, Elsene Illustratie | ©Guy-Joël Ollivier
Charles Malis, Sint-Jans-Molenbeek Illustratie | ©Studio Fifty Fifty
Charles Malis, Sint-Jans-Molenbeek Illustratie | ©Studio Fifty Fifty
Charles Malis, Sint-Jans-Molenbeek Illustratie | ©Studio Fifty Fifty

MAMOUT architectes won de Belgian Building Award in de categorie Rookie of the Year. Het bureau verkent een benadering van architectuur gebaseerd op multidisciplinariteit en de geschiktheid van de interventie. Ze gebruiken modellering, grafisch onderzoek en fotografie om thema's als licht, scenografie en materialiteit te onderzoeken.

MAMOUT ontwikkelt een visie op duurzame architectuur gebaseerd op de economie van materialen. Ze richten zich op het behoud van bestaande gebouwen en het hergebruik van materialen in de circulaire economie. Die aanpak stelt hen in staat om de grijze energie van projecten te minimaliseren en tegelijkertijd een ongekende toegevoegde waarde te bieden aan de architectuur. 

 

Cultureel Centrum, Messancy

Het nieuwe volume waarin de polyvalente zaal en haar nevenfuncties zijn ondergebracht, bevindt zich achter het voormalige Vredegerecht. Aan de zuidkant, vanaf de straat, is de gevel perfect geïntegreerd dankzij de opmerkelijke bomen die het uitzicht en de volgorde van de lay-out filteren. 

Aan de noordoostelijke kant opent het gebouw zich volledig naar de vallei, waardoor enerzijds de vlakte kan worden ontruimd en anderzijds een vrij uitzicht vanuit de foyer wordt geboden. De licht gebogen glazen gevel weerspiegelt op subtiele wijze de locatie en laat een fusie tussen architectuur en natuur toe.

De nieuwbouw raakt aan het oude Vredegerecht om een functionele verbinding tussen de twee gebouwen mogelijk te maken. De primaire structuur van de ruimte is gemaakt van gelijmde gelamineerde balken voor hergebruik, van ROTOR. De binnenvloerbedekking is ook verkrijgbaar in teruggewonnen tegels.

 

Renier Chalon, Elsene

Het project versterkt het erfgoed van dit typische Brusselse Maison de Maître en verandert de manier waarop de mensen er wonen radicaal. De woning is traditioneel gebouwd volgens een plan van drie kamers in rijen. De centrale ruimtes, zonder direct daglicht, zijn over het algemeen als secundaire ruimtes gelaten.

Die ruimtes zijn ook gedematerialiseerd en omgetoverd tot een prachtige half-level trap. Net als Victor Horta verbindt deze trap grote tussenverdiepingen, waardoor het mogelijk is om andere activiteiten te huisvesten dan alleen het passeren van de trap. Hierdoor wordt deze ruimte een echte leefruimte.

De straatkamers zijn perfect gerestaureerd in hun oorspronkelijke staat, door hun volume te behouden en hun erfgoed te restaureren. Bovendien hergebruikt het project materialen intensief. Die materialen werden onder andere teruggewonnen uit sloopwerken op het terrein of komen van ROTOR.

 

Charles Malis, Sint-Jans-Molenbeek

De uitdaging van een overheidsadministratie is om gebruiksvriendelijk, toegankelijk en tegelijkertijd een model van organisatie en efficiëntie te zijn. In het Charles Malis-project is de uitvoering van het programma gebaseerd op de intrinsieke kwaliteiten van het bestaande gebouw.

Het halachtige volume herbergt de bezoekersingang. De toegankelijkheid voor het publiek is duidelijk dankzij de oorspronkelijke ruimtelijkheid. De wachtkamer is daarnaast ontworpen als een verlengstuk van de straat en de stad. 

In het horizontale volume bevinden zich de balies en kantoren. De ramen op de begane grond zijn uitgelijnd met de betonnen balken van het plafond. De kantoren op de eerste verdieping zijn verbonden door een verlichte circulatiezone. 

Bijzondere aandacht wordt besteed aan de restauratie van de bestaande betonstructuur en de sierlijke straatgevel. Naast het criterium van zeer laag energieverbruik omvat het project ook enkele ecologische maatregelen. Tot die maatregelen behoren regenwateropvang voor sanitaire voorzieningen en de aanplant van lokale plantensoorten voor de tuin en het dak. 

 

Over de Belgian Building Awards

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit 9 architecten, journalisten en publicisten: Rita Agneessens (Linklab), Laure Bertrand (LRarchitectes), Eric Cloes (Ik ga Bouwen), Marc Dubois (architectuurrecensent), Lionel Lhoir (Focus Archi), Rik Neven (architectura.be), Philippe Selke (architectura.be), Arnaud Tandt (NAV en Febelcem) en Marnik Dehaen (waarnemend jurylid namens de Orde van Architecten).

De Belgian Building Awards zijn een initiatief van Batibouw dat voor de uitwerking een beroep doet op Redactiebureau Palindroom en architectura.be. Verder wordt ook nauw samengewerkt met de Orde van Architecten en Ik Ga Bouwen & Renoveren, (Sanoma). 

 

GERELATEERDE DOSSIERS