Doorzoek volledige site
12 maart 2019

Guardian Glass glazen omhulsel geïnstalleerd op Punta de Mar

Illustratie | © Mano de Santo ®

De architectenstudio Mano de Santo en KMZero, Open Innovation Hub, onderdeel van Martinez Group, koos voor Guardian Glass, toen ze Punta de Mar, de eerste drijvende, dynamische en vooruitstrevende accommodatie in Spanje ontwierpen. Dit innovatieve project, dat door de start-up Punta de Mar werd ontwikkeld, wil het concept belevingstoerisme naar een hoger niveau tillen. Het eerste prototype staat al in Club Náutico in Denia op de Middellandse Zee.

Punta de Mar is een drijvend platform met een omzichtig, minimalistisch architecturaal ontwerp dat functioneel is met respect voor het milieu. Door gasten met al hun zintuigen de omgeving te laten ervaren, wil het project zorgen voor een eenwording met de natuurlijke omgeving met alle intimiteit, comfort, ontspanning en een gevoel van welbehagen van dien.

Dit is mogelijk dankzij onder andere het glazen omhulsel van Guardian Glass - een van de strategische bondgenoten van het project - die verantwoordelijk was voor de keuze en levering van het glas en technische ondersteuning heeft geboden bij de glastoepassingen voor dit nieuwe grensverleggende bedrijfsproject aan de mediterrane kust.

 

Meest efficiënte glas

“We kozen Guardian Glass voor dit project,” zegt Frances de Paula García, architect van Mano de Santo, “omdat het bedrijf het meest efficiënte glas biedt. Met het oog op de kenmerken van dit project waarvoor we aan extreme eisen moesten voldoen, zochten we uitmuntendheid. Een ander belangrijk aspect is dat we op hun technische ondersteuning konden rekenen.”

In de drijvende structuur werd driedubbel Guardian-glas gebruikt voor superieure energiebesparing, veiligheid en akoestische isolatie. Aan de buitenkant werd Guardian SunGuard® SN 70/35 HT selectief glas geplaatst, gevolgd door Guardian ExtraClear®, een tussenliggende glaslaag, en aan de binnenkant werd Guardian ClimaGuard® Premium2gelaagd glas gebruikt om de algemene veiligheid en energie-efficiëntie te verbeteren. Dit glaselement biedt een lichttransmissie van 61% en een zontoetredingsfactor van 32%. Dat betekent dat het glas veel zonlicht binnenlaat, terwijl het merendeel van de hitte wordt tegengehouden.

Hierdoor is Punta de Mar uitstekend thermisch en akoestisch geïsoleerd, met een hoge mate van zonwering en veiligheid, waardoor een kern met zeer hoge prestaties en energie-efficiëntieniveaus ontstaat. Het glas biedt niet alleen een veel transparanter, helderder en discreter zicht op de omgeving van binnenuit, zoals de zee en de natuurlijke omgeving, het vervaagt ook de grenzen tussen binnen en buiten, waardoor de gasten volledig in de voortdurend veranderende omgeving kunnen opgaan.

Voor de binneninrichting van het project werd Guardian SunGuard® HD Silver 20 gespecificeerd (in kleerkasten, hoofdeinden en de badkamer) om met verschillende reflecties te kunnen spelen. De verschillende spiegeleffecten zorgen voor meer privacy in deze intiemere ruimtes, terwijl er op andere plaatsen interessante, speelse effecten worden gecreëerd die de ruimte vergroten en de buitenomgeving binnenbrengen.

 

In de omgeving opgenomen

De architect benadrukt hierbij: “Het belang van het glas en van alle andere materialen die we hebben gekozen, was doorslaggevend. Ze hebben ervoor gezorgd dat de accommodatie volledig in de omgeving wordt opgenomen. Vooral het glas moest daarvoor aan enkele specifieke prestaties op het vlak van transparantie [naast isolatie] voldoen en voor het comfortaspect ook grote afmetingen hebben. Bovendien moest het glas voor de leefruimte van het verblijf voor een 360°-ervaring zorgen, waardoor de gast zich in de omgeving opgenomen voelt. Het is een ervaring van totale harmonisatie en het glas helpt daarbij.”

De opvallende schuifdeuren van het project vormen eveneens de perfecte aanvulling voor het glas, omdat de ramen en deuren zo ver mogelijk kunnen worden geopend door het gebruik van geminimaliseerde aluminiumprofielen voor een ongehinderd zicht en zo veel mogelijk natuurlijk licht.

 

Ontwerp en technologie in functie van de gast

Het paviljoen heeft een totale oppervlakte van 74 m2 en is ontworpen voor twee personen. Het is ingedeeld in twee verdiepingen met een minimalistisch ontwerp en eenvoudige inrichting. De benedenverdieping van 40 m2 bestaat uit een passagiershut met aangrenzende badkamer en een privéterras ter uitbreiding van de binnenruimte. De bovenverdieping van 34 m2 bestaat uit een ontspanningsdek. Beide plaatsen zijn voorzien van verlichting en achtergrondmuziek.

Een ander kenmerk van Punta de Mar is dat gasten voortdurend controle hebben over hun beleving door middel van een huisautomatiseringsapp, waarmee bepaalde aspecten van de accommodatie kunnen worden geregeld. Door de innovatieve technologische oplossingen van dit project kunnen de gasten de verlichting, het geluid, de geuren en het veiligheidsniveau bepalen. Ze kunnen op het platform zelf of op afstand worden geregeld.

Het is het vermelden waard dat de verlichting op Punta de Mar biodynamisch is. Dat betekent dat natuurlijk licht van buiten binnen wordt gereproduceerd en het licht naargelang de dag vordert van tint verandert om de veranderingen van het natuurlijk licht na te bootsen.

 

Duurzaamheidsbelofte

Punta de Mar is een duurzaam toeristisch initiatief dat geen reststoffen achterlaat, omdat het een modulaire constructie is met een systeem op basis van “plug-and-go”. Ze wordt bovendien in de omgeving geïntegreerd en maakt gebruik van materialen met een lage milieu-impact. Een ander voordeel is dat de constructie kant-en-klaar is, over water kan worden gesleept en gemakkelijk over de weg kan worden vervoerd.

Hierdoor kan Punta de Mar naar verschillende natuurlijke landschappen en decors worden verplaatst met beschikbare aansluitingen voor nutsvoorzieningen (hotels aan zee of met een privéstrand) om gasten een unieke en exclusieve belevenis te bieden.

GERELATEERDE DOSSIERS