Doorzoek volledige site
22 december 2011 | FREDERICK DAENEN

Picolo project in Stabroek in volle vaart

Het Picolo project in Stabroek van de hand van Mertens-architecten loopt in volle vaart. Het project betreft een volledige herbestemming van een terrein van 120.000m². Architectura.be nam poolshoogte.
Het Picolo project te Stabroek van de hand van Mertens-architecten loopt in volle vaart. Het project betreft een volledige herbestemming van een terrein van 120.000m². Architectura.be nam poolshoogte.






Een voormalige conservenfabriek en huidige supermarkt op de site worden volledig afgebroken. Aan de straatkant worden er op het gelijkvloers commerciële ruimten voorzien met daarbovenop 46 appartementen voorzien van ondergrondse parkings. Op het achterste gedeelte van het terrein worden 57 KMO-units ondergebracht. Deze hebben verschillende oppervlakten waar kleine en middelgrote bedrijven zich kunnen vestigen. De units zijn voorzien van een eigen kantoorgedeelte, laad -en loszone en parkeerplaatsen. Centraal op het terrein wordt een ruime publieke parking aangelegd waarrond de commerciële ruimten zijn ingepland. Een belangrijke uitdaging voor dit project was het ontwikkelen van een zeer divers bouwprogramma en dit project met deze schaal inbedden in het bestaande weefsel.






Het project geeft een nieuwe impuls aan de gemeente Stabroek door de centrale ligging aan de haven van Antwerpen, de autostelweg en de gemeente.  De appartementen zijn gesitueerd op de eerste en tweede verdieping en zijn ingepland rond een centraal groen plein op de verdieping. Dit plein wordt gerealiseerd op het dak van de commerciële ruimten.






Bij de appartementen en commerciële ruimten wordt de draagstructuur volledig opgetrokken in geprefabriceerde betonnen elementen. De invulmuren worden ingevuld met metselwerk en de gevels zijn opgetrokken in een verlijmde baksteen en architecturaal beton.
De gebouwen zijn maximaal geïsoleerd en deels voorzien van groendaken. Bij de inplanting is rekening gehouden met de oriëntatie waardoor de appartementen maximale bezonning hebben op de terrassen. Er is optimaal omgesprongen met de beschikbare ruimte door de verschillende KMO units te koppelen en te groeperen in clusters.

Het dak werd door Primadak afgewerkt met de dakdichtingsbaan Alkorplan F van Renolit.