Doorzoek volledige site
19 januari 2012

Gekloofde blauwe hardsteen zorgt voor neutraal contrast

Het perceel was bestemd voor een halfopen bebouwing en de woning diende te worden aangesloten aan een bestaande woning in modernistische stijl. Llox Architecten verkozen hier op een zo klein mogelijke voetprint te bouwen: 88m2, terwijl 130m2 toegelaten was. In plaats van alles vol te bouwen, werden stukken uit het volume weggehaald. Hierdoor wordt het binnenkomen een belevenis: de voordeur is bereikbaar via een hellend vlak dat door het gebouw loopt en een perspectief op de tuin achteraan opent. Er is voor deze woning gekozen voor natuursteen omdat het een degelijk, tijdloos en massief materiaal is: als een rotsblok werden er stukken uitgesneden.
Het perceel was bestemd voor een halfopen bebouwing en de woning diende te worden aangesloten aan een bestaande woning in modernistische stijl.



Llox Architecten verkozen hier op een zo klein mogelijke voetprint te bouwen: 88m2, terwijl 130m2 toegelaten was. In plaats van alles vol te bouwen, werden stukken uit het volume weggehaald. Er werd als het ware een stuk uit het “rotsblok” gezaagd. Hierdoor wordt het binnenkomen een belevenis: de voordeur is bereikbaar via een hellend vlak dat door het gebouw loopt en een perspectief op de tuin achteraan opent. Voor de gevels werd dezelfde techniek als bij gelijmd metselwerk gebruikt. Binnenin zijn voor de wanden van de traphal “plakketten” gelijmd op de snelbouw.


    


Het gebouw krijgt een zekere slankheid en in de langwerpige patio die ontstaat, krijgen licht en zon vrij spel op de zuidgevel (die normaal onbestaand was vanwege gemene muur) en tot in de achtertuin. De gemene muur waar niet wordt tegengebouwd, werd bepleisterd en voorzien van klimop. De noordgevel blijft bijna volledig gesloten. Op het hellend vlak is er plaats voor 1 tot zelfs 2 wagens. Op die manier blijft de zijtuinstrook links gevrijwaard van de typische oprit-tot-achteraan en loopt de tuin door van voor naar achter.

De halfverzonken verdieping herbergt een bureauruimte die achteraan is opengemaakt naar de tuin door het creëren van een hellend vlak. Deze verdieping is slechts 12m diep gebouwd en erboven zorgt de uitkraging van de keuken (gelijkvloers) voor een zekere dynamiek. Daardoor ontstaat een overdekt terras. Op het gelijkvloers bevinden zich woonkamer en keuken met daartussen een gesloten volume diensten. Op de eerste verdieping bevinden zich de slaapkamers annex badkamer.




Volledig opgebouwd uit gekloofde blauwe hardsteen met zijn typisch grijs-blauwe kleur, stelt de woning zich neutraal op tegenover zijn modernistische buur.

De voorgevel blijft hoofdzakelijk gesloten met uitzondering van het grote raam aan de woonkamer. boven de doorgang van het hellend vlak worden openingen gelaten tussen de stenen in de gevel waardoor een licht- spel wordt gecreëerd op het terras aan de slaapkamer op de 1ste verdieping.

De gevels waar “insnijdingen” werden gemaakt in het bouwvolume, kregen een bekleding met gezaagde blauwe steen, de andere gevels zijn in gekloofde blauwe steen, de aansluitingen tussen beide werden in verstek gemaakt.


Lezing

Op maandag 23 januari geeft Dieter Wuytst van Llox Architecten in het kader van Stone Architecture een lezing op Stone Expo over dit project.