Doorzoek volledige site
21 maart 2019 | JOYCE VANDAMME

Turnova: multifunctionele toren in Turnhout

Illustratie | © Stefaan Van der Veken
Illustratie | © Stefaan Van der Veken
Illustratie | © Stefaan Van der Veken
Illustratie | © Stefaan Van der Veken
Illustratie | © Stefaan Van der Veken
Illustratie | © Stefaan Van der Veken

De Turnovatoren, een ontwerp van B-architecten en osar architects, werd de winnaar van een FEBE Elements Award (categorie ‘Precast in Buildings’). Het is het centrale gebouw van Turnova, een stadsvernieuwingsproject van 4 hectare in het hartje van Turnhout. Turnova is een publiek-private samenwerking tussen de Stad Turnhout en Heeren Group.

De 75 meter hoge Turnovatoren bevat appartementen, kantoren en horeca en staat bovenop een sokkel met winkels. Helemaal bovenaan is er een publiek stadsbalkon.

De functies binnen de toren zijn leesbaar in de gevel: voor de appartementen werd een dicht raster van kolommen en balken gebruikt. Ter hoogte van de kantoren verruimt dit raster zich.

Voor de bovenste horecaverdiepingen werd een zeer open raster toegepast, in functie van een open plan en maximaal uitzicht. Ondanks deze verspringingen zijn de gevels naast de kern de enige dragende structuur, waardoor de verdiepingen flexibel indeelbaar blijven.

 

Inwisselbare functies

Hoewel het gebouw visueel één geheel vormt, herbergt het vier verschillende functies: winkels, kantoren, appartementen en een restaurant. De functies zijn bovendien inwisselbaar in de tijd. Het gebouw bevat een groot publiek atrium met een vide over vier bouwlagen. Dit atrium verbindt de winkelruimtes, de kantoren en het restaurant met de ondergrondse parking.

 

Esthetische prefabricatie met hoge techniciteit

De toren wordt gekenmerkt door een esthetische prefabricatie met een zeer hoge techniciteit. Het dragende prefabskelet werd op intelligente wijze verweven met de buitenschil in architectonisch beton tot één stapelbaar geheel.

De naadloosheid van de U-vormige elementen geeft de gevel een massief ogend uitzicht. De jury apprecieerde in het bijzonder de unieke druiplijsten die vervuiling voorkomen. Ze waardeerde eveneens de mooie afwerking qua kleurschakering en egaliteit.

 

Flexibel gebouw

De verwarming van de toren gebeurt door middel van warmtepompen aangesloten op een ringleiding die doorheen de verschillende gebouwen van het Turnova-project loopt. Het water in de ringleiding wordt voorverwarmd door middel van 6 KWO-bronnen (koude-warmte-opslag), die zich diep onder de ondergrondse parking bevinden.

Er werd veel aandacht besteed aan de flexibiliteit van het gebouw. De sokkel heeft een structuur van betonkolommen in een raster van 8x8 meter. Dit raster leent zich zowel voor winkels, restaurants als kantoren. In de toren bevinden zich geen dragende elementen buiten de gevels en de kern. Hierdoor kunnen de appartementen vlot opgedeeld of samengevoegd worden.