Doorzoek volledige site
22 januari 2012 | LIESBETH VERHULST

Rockfon biedt akoestische oplossingen bij betonkernactivering

Rockfon verleende onlangs zijn medewerking aan de constructie van een schoolgebouw te Créteil nabij Parijs. Aangezien duurzaamheid bij dit project centraal stond, werd betonkernactivering toegepast. Om de akoestiek die noodzakelijk is in een schoolgebouw te vrijwaren, installeerde Rockfon Fibral Aluminium plafondeilanden. Bij de akoestische metingen na installatie werden zeer goede resultaten geboekt.

Rockfon verleende zijn medewerking aan de constructie van het kleuter-en lagere schoolgebouw Aimée Césaire te Créteil, ontworpen door het architectenbureau Agence Nicolas Michelin et Associés. De bedoeling van het project bestond erin een comfortabele leeromgeving te creëren met een minimum aan energieverbruik.

Een van de technieken die werd toegepast de duurzaamheid van het gebouw te vrijwaren, is betonkernactivering. Dit is een techniek waarbij het gebouw inkomende warmte opslaat en indien nodig deze warmte kan hergebruiken. Om dit te realiseren worden hoog inerte materialen zoals beton gebruikt dat onbedekt dient te blijven. Een dergelijk ontwerp laat vaak geen akoestische correcties toe via een volledig gesloten vals plafond, zoals dat gebruikelijk is in scholen.
Bijgevolg was de uitdaging te voldoen aan de lokale akoestische regelgeving betreffende nagalmtijd. Gezien de gebruikte materialen (beton, glas, harde vloeren) uitermate galmend zijn, was de nood aan geluidsabsorberende materialen erg groot.

Rockfon werd ingeschakeld om dit probleem van de baan te helpen en installeerde Fibral Aluminium plafondeilanden 20 cm onder het structurele plafond (in beton) en dit over 50% van het totale plafondoppervlak. Deze constructie liet een vrije luchtstroom in de ruimte toe, die nodig is voor de werking van betonkernactivering, terwijl het geluid aan beide zijden van het paneel werd geabsorbeerd. Na installatie werden akoestische metingen uitgevoerd met een zeer positief resultaat conform de wetgeving.

Rockfon tracht naast deze plafondeilanden in een aluminium kader ook via andere technieken een goede akoestiek te bewaren bij betonkernactivering. Zo bieden zij kaderloze plafondeilanden (Rockfon Eclipse), verticale baffles (Rockfon Contour), alsook de nieuwe geluidsabsorberende en stootvaste wandoplossing Rockfon VertiQ waarbij het plafond kan vrijgelaten worden.