Doorzoek volledige site
11 juli 2019 | LIESBETH VERHULST

The Tulip in Londen komt er dan toch

Illustratie | DBOX / FOSTER + PARTNERS
Illustratie | DBOX / FOSTER + PARTNERS
Illustratie | DBOX / FOSTER + PARTNERS
Illustratie | DBOX / FOSTER + PARTNERS
Illustratie | DBOX / FOSTER + PARTNERS

Londen heeft deze week het ontwerp voor de controversiële Tulip-toren van Foster + Partners goedgekeurd. De 305,3 meter hoge toeristische attractie komt naast The Gerkin te liggen, ook een wolkenkrabber van de hand van Foster + Partners.

The Tulip heeft – zoals de naam al doet vermoeden - de vorm van een tulp: een betonnen schacht met daarbovenop bladvormige glazen uitkijkplatformen. Het wordt een ware toeristische attractie. In de toren kunnen bezoekers over de Sky Bridge wandelen, de glijbaan nemen naar een van de twaalf verdiepingen en zelfs ritjes maken in zogenaamde ‘Gondola pods’ langs de gevel van het gebouw. De geschiedenis van Londen wordt er tot leven gewekt via gidsbeurten en interactief materiaal. In de skybar en het restaurant genieten bezoekers van een panoramisch uitzicht over de stad.

Er is veel controverse geweest rond het gebouw, dat niet in lijn zou zijn met de stedenbouwkundige voorschriften in Londen of zelfs de radarsystemen van het vliegverkeer zou kunnen verstoren. Toch heeft de City of Londen het ontwerp nu goedgekeurd, omdat ze ervan overtuigd is dat The Tulip zal uitgroeien tot een icoon voor de stad.

Volgens Foster + Partners zal The Tulip een enorme economische en sociale meerwaarde bieden voor Londen, als toeristische attractie maar ook als unieke eventlocatie.  Bovenin de toren is tevens een onderwijsfaciliteit voorzien, met 20.000 gratis plaatsen voor leerlingen van de Londense staatsscholen.

Als de burgemeester van Londen de resolutie ook goedkeurt, kan de bouw van The Tulip al starten in 2020 en kunnen we tegen 2025 met z’n allen de tulp beklimmen.