Doorzoek volledige site
15 april 2019

Donkere gevelsteen matcht met legendarisch ginmerk

Illustratie | © Vande Moortel
Illustratie | © Vande Moortel
Illustratie | © Vande Moortel

De beroemde Hendrick’s Gin Distillery bevindt zich aan de zuidwestkust van Schotland. Michael Laird Architects en het Design Team kregen de opdracht om een speciaal gebouwde distilleerderij voor Hendrick’s Gin van William Grant & Sons te ontwerpen. William Grant & Sons Ltd. produceert sterkedranken als Schotse whisky, vodka, gin en rum. De nieuwbouw zou fungeren als nieuw iconisch onderkomen voor hun excentrieke Hendrick’s Gin. Voor de gevellbekleding werd gekozen voor de donkere gevelsteen linea 7021 van Vande Moortel.

Het project kwam tot stand door een nauwe samenwerking van de architect met de bouwheer. Het resultaat verschilt architecturaal echter aanzienlijk van alles wat de distilleerders in het verleden hadden gerealiseerd.

De nieuwe distilleerderij bevindt op de site van de oude gebouwen, maar heeft dubbel zoveel capaciteit en is ontworpen met het oog op een eventuele latere uitbreiding. 

Hendrick’s Gin Palace is gebaseerd op vier cruciale elementen:  

• een victoriaans geïnspireerde, ommuurde tuin waarin  drie karakteristieke serres staan 

• een centraal gedeelte dat een bar, labruimte en een auditorium huisvest

• drie afzonderlijke kleine stokerijen 

• een extern dienstgebouw met ondersteunende voorzieningen voor het distilleerproces.

Het team van Hendrick’s Gin stelde een gedetailleerd bestek samen voor de wonderlijk ingewikkelde wereld die ze rond hun gin creërden. Architectenbureau Michael Laird Architects kreeg vervolgens de opdracht om hun aspiraties tot leven te brengen. Het resultaat is het Gin Palace dat er vandaag staat. 

De noodzaak om zich te houden aan dergelijke eigenzinnige instructies schiep vele opportuniteiten, maar hield ook grote uitdagingen in. Het architectenteam moest een hyperfunctioneel, procesgedreven gebouw ontwerpen waarin de klant efficiënt zijn sterkedrank kon distilleren.

Tegelijkertijd moest de nieuwbouw aansluiten bij de esthetiek van het merk en een aantal interessante ruimten omvatten die een architecturale vertaling zouden vormen van het merk. Dit alles gebeurde in samenwerking met Scarinish Studio, de brand designers.  

 

Linea 7021

Het duurde enige tijd vooraleer het ontwerpteam de passende baksteen vond, maar toen ze de volle, donkere gevelsteen linea 7021 van Vande Moortel ontdekten, waren ze snel overtuigd. Het project was sterk beïnvloed door het victoriaanse tijdperk, toen metselwerk populair was en een significante invloed had.

Daarom besloten de architecten om deze techniek te gebruiken en zo het gebouw op een hedendaagse manier in verband te brengen met de tijd van koningin Victoria. Het ongewone profiel van de gevelsteen linea 7021 hielp om dit te bewerkstelligen. Bovendien past de kleur perfect binnen de huisstijl van het ginmerk.  

De bakstenen werden in een halfsteensverband gemetseld. De verdiepte voeg accentueert de contouren van de bakstenen, maar tegelijkertijd verzacht de donkere mortelkleur het hele metselwerk. De zichtbare textuur, die heel expressieve details oplevert, draagt bij tot de victoriaanse sfeer.

Een tweede reden om te opteren voor de linea 7021 was dat er op de site een zwarte schimmel groeit die goed gedijt in ethanolrijke omgevingen zoals distilleerderijen. Het gevolg hiervan is dat de meeste constructies na een paar jaar bedekt zijn met een zwarte laag. Een zwarte baksteen verkleint de impact ervan. 

 

 

Combinatie van bakstenen en andere materialen

Het materialenpalet van dit project was vrij eenvoudig: glas, staal en baksteen, met zwart als dominante kleur. Zoals al aangehaald is dit een sterke verwijzing naar het merk. Hierdoor trekt het helder koper van de distilleerinstallaties in de centrale stokerij de aandacht.

Van buitenaf vormt de baksteen een mooi contrast met de weelderige groene planten in de serres, die dan ook een prominente plaats kregen in het gebouw. 

 

Architectural Excellence Award

Michael Laird Architects heeft de “Scottisch Property Awards 2019” gewonnen in de categorie “Architectural Excellence Award (Commercial)” voor Hendrick’s Gin Palace. SPA of Scottisch Property Awards is een wedstrijd die commerciële en publieke projecten erkent in Schotland

GERELATEERDE DOSSIERS