Doorzoek volledige site
16 april 2019

Architectuur als expressiemiddel. Baksteen als speelveld

Illustratie | © Belgische Baksteenfederatie
Illustratie | © Belgische Baksteenfederatie

Most things look better when you put them in a circle. Dit was het uitgangspunt van LOW architecten bij het ontwerp van de nieuwe basisschool Merlijn in Tongeren. Het resultaat was een volumetrie die aansluit bij de beleving van het kind dat opgroeit van kleuter tot jongere.

Paviljoen in een park

De nieuwe basisschool Merlijn is gesitueerd op een groene site in Tongeren, gekarakteriseerd door de aanwezigheid van verschillende vrijstaande volumes. De school vormt zowel functioneel als vormelijk een belangrijke schakel met de bestaande collectieve voorzieningen eromheen (kinderopvang, academie, sportinfrastructuur, etc.).

De centrale ligging speelt daarbij een sleutelrol alsook de ronde vorm die refereert naar een paviljoen in een park dat de buitenruimte organiseert, geleidt en vormgeeft zonder deze te privatiseren of in te nemen.

 

Van beschermd naar de wijde wereld

De specifieke volumetrie van het gebouw vertrekt volledig vanuit de ruimtelijke organisatie en beleving van het kind dat opgroeit van kleuter tot jongere. Twee fases in het leven die een verschillende aanpak vragen. Hoewel het schoolgebouw is opgevat als één geheel, onderscheidt men toch twee zones.

In eerste instantie ontstaat een omarmde, omsloten, beschermende zone voor de kleuters omringd met de kleuterklassen. Wanneer ze naar de lagere school gaan, komen ze in een formeler rechthoekig volume terecht dat wijst naar de wijde wereld die ze weldra zullen ontdekken.

De vormgeving doet de school versmelten met zijn omgeving. De vloeiende lage ring vormt het hart van de nieuwe groene campus, terwijl het volume van de lagere school met zijn twee bouwlagen aansluit bij de naastliggende bestaande bebouwing.

De buitengevels van het project zijn uitgevoerd in een lichtgrijze handvormsteen. Aan de binnenzijde is een witte strengperssteen gebruikt, die boven de deuren, in de gangen, omgekeerd is gemetst om daar te voldoen aan de akoestische eis.

De cirkelvormige gang is in feite buitenruimte: de gang is niet verwarmd, maar wel beschut tegen weer en wind. Deze wand tussen binnen en buiten is opgevat als een buitengevel (draagmuur, isolatie en afwerking met strengperssteen). De ‘afwerking’ in gevelsteen heeft het voordeel dat de wand onderhoudsarm is. De gangen zijn bewust licht gematerialiseerd om zoveel mogelijk licht binnen te halen.

In het nieuwe nummer van 'Bouwen met Baksteen' ontdekt u enkele recente uitvoeringen waarin creativiteit en durf samengaan om de projecten op hun hoogste niveau te brengen. Met hun volume, hun atypische metselverbanden of zelfs de combinatie van de twee, illustreren ze nog maar eens de ontelbare architecturale mogelijkheden die baksteen biedt.

GERELATEERDE DOSSIERS