Doorzoek volledige site
29 september 2009

Vlaams Bouwmeester reikt prijzen uit

Afgelopen weekend heeft men de Prijs Bouwheer uitgereikt. De prijs bouwheer is een initiatief van de Vlaamse regering dat wordt ingericht door ‘Vlaams Bouwmeester’. Het wil bouwmeesters van publieke en semipublieke gebouwen bekronen die het Vlaamse architectonische landschap met kwaliteit aanvullen. Tijdens een evenement in de Brusselse Brigitinnenkapel werden de laureaten in vier categorieën bekend gemaakt.
Afgelopen weekend heeft men de 'Prijs Bouwheer' uitgereikt.  De 'Prijs Bouwheer' is een initiatief van de Vlaamse regering dat wordt ingericht door ‘Vlaams Bouwmeester’.  Het wil bouwmeesters van publieke en semipublieke gebouwen bekronen die het Vlaamse architectonische landschap met kwaliteit aanvullen. Niet alleen de realisatie van de bouwmeester, maar ook het proces dat eraan voorafgaat wordt bij de beoordeling in acht genomen.

Tijdens een evenement in de Brusselse Brigitinnenkapel werden de laureaten in vier categorieën bekend gemaakt. In de categorie ‘Nieuwbouw (1)’ ging het Sportcentrum De Boerekreek in Sint-Laureins met de prijs aan de haal. De bouwheer van dit sportcentrum werd bekroond voor de manier waarop hij een sportcentrum (met groepsverblijf, manege, piste, stallingen en leslokalen) integreerde in het kwetsbare krekengebied. In dat gebied moet men namelijk extra rekening houden met duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. De Boerekreek is volgens de jury een schoolvoorbeeld hoe een groot, publiek gebouw zich in het Vlaamse platteland kan inpassen zonder dat het moet inboeten aan kwalitatieve vormgeving. Naast het Sportcentrum waren ook  het cultuurcentrum Jonkershove (Houthulst) en het administratief centrum van Hoboken genomineerd.


Het groot sportcentrum werd succesvol geïntegreerd in het kwetsbare krekengebied


Voor 'Hergebruik en herbestemming (2)' werd het reconversieproject van de Picanolsite in Ieper bekroond. Op de oude site van de voormalige Picanolgebouwen werden woongelegenheid, kantoor – en winkelruimtes, een bibliotheek, het stadsarchief en verschillende leslokalen samengebracht. De twee genomineerden in deze categorie waren het gerenoveerde stadhuis van Menen en het administratief en cultureel centrum van Zoersel.


De voormalige Picanolgebouwen werden vernieuwd en kregen een nieuwe functie toegewezen (foto: Kris Van Damme)


De Zevensprong in Nieuwkapelle was de overwinnaar in de categorie ‘Publieke ruimte (3)’. Het project Zevensprong draaide rond de herinrichting van de dorpskern van Nieuwkapelle en de integratie ervan in het omliggende polderlandschap. Volgens de jury is dit project een schoolvoorbeeld van een geïntegreerde aanpak (de integratie van de dorpskern in het landschap), waarbij verschillende actoren (van Europees, Vlaams, provinciaal en lokaal niveau) betrokken waren.  Door die verscheidenheid aan actoren vergde het heel wat doorzettingsvermogen van de bouwmeester om dit project tot een goed einde te brengen. De nominatie in deze categorie viel te beurt aan de fiets – en voetgangersbrug in Knokke-Heist.

Er is ook nog de categorie ‘Kunst in opdracht (4)’. Die prijs beloont de bouwheer voor de manier waarop hij kunst in een publieke ruimte een decoratieve én maatschappelijke functie meegeeft. In die categorie werd het restpaviljoen in het domein van het psychiatrisch ziekenhuis in Duffel tot winnaar uitgeroepen. Op het terrein van het ziekenhuis werd een semi-transparant paviljoen gecreëerd, geïnspireerd op de interieurarchitectuur van het oude gebouw. Het werk refereert aan de 'Kapel van het Niets' van Thierry de Cordier, een ander kunstwerk op de site. De jury vraagt in deze categorie ook de aandacht voor de integratie van de kunstwerken bij de renovatie van het stadhuis door de stad Menen (cfr. supra) en de fontein ‘De Omwenteling’ op het marktplein van Ruddervoorde.


Het restpaviljoen refereert naar de Kapel van het Niets door Thierry De Cordier (cfr.infra), een ander kunstwerk op dezelfde site


De Kapel van het Niets van Thierry De Cordier was een inspiratiebron voor het ontwerp van het Restpaviljoen.


Tenslotte reikte de jury ook de prijs uit voor het beste ‘geïntegreerde project (5)’: de opdracht die ten minste drie categorieën op een zinvolle manier integreert. Die eer viel te beurt aan de Stad Antwerpen voor het project ‘Park Spoor Noord Antwerpen’. Op het terrein tussen het Eilandje en de Schijnpoort hervormde Stad Antwerpen een spoorwegemplacement tot een stedelijk park met sport – en ontspanningsfaciliteiten.


Park Spoor Noord


Alle lauereaten en genomineerden ontvangen een kunstwerk van Johan De Wilde en een driedaagse studiereis naar Madrid. Bovendien kunnen ze het logo PRIJS BOUWHEER 2009 als erkenningsteken gebruiken.