Doorzoek volledige site
08 februari 2012 | TIM JANSSENS

Belgische Prijs voor Architectuur en Energie: Fiat Lux van Label Architecture

Het Fiat Lux-project van Label Architecture was een sterke kandidaat voor een Belgische architectuurprijs in de Categorie Eengezinswoningen, maar haalde het net niet. Toch is deze transformatie van een eengezinswoning in Brussel de moeite meer dan waard. Van januari tot oktober 2008 werd een traditionele stadswoning omgevormd tot een oase van licht met meerdere strak ingerichte, transparante niveaus.

Het Fiat Lux-project van Label Architecture was een sterke kandidaat voor een Belgische architectuurprijs in de Categorie Eengezinswoningen, maar haalde het net niet. Toch is deze transformatie van een eengezinswoning in Brussel de moeite meer dan waard. Van januari tot oktober 2008 werd een traditionele stadswoning omgevormd tot een oase van licht met meerdere strak ingerichte, transparante niveaus.

Het belangrijkste doel van Label Architecture was het binnenbrengen van het daglicht in de kern van de woning. Het trappenhuis, dat doorliep tot helemaal bovenaan in de woning, werd ontmanteld op de twee bovenste niveaus. Op die manier ontstond er binnenin de woning een visuele link tussen de verschillende ruimtes van het huis.


    

 

Door de transparantie en de spiegeleffecten toont de woning nu veel groter. Spiegels op de binnenmuren tonen de ramen en creëren een veel groter ruimtegevoel en enkele complexe, onverwachte visuele impressies. Voorts werden bepaalde muren, plafonds en vloeren – net als de wenteltrap naar de bovenste verdieping – bekleed met zwartgetinte OSB-panelen om de overheersende witte kleur op een intelligente manier te counteren.    Hoewel dus in feite enkel het centrale gedeelte werd aangepakt, kreeg heel de woning er een totaal nieuwe invulling door. De ruimtes errond zijn quasi dezelfde gebleven om de bewoners de sfeer te laten creëren die ze willen. Behalve het interieur, werd ook aandacht besteed aan de thermische isolatie van het dak.