Doorzoek volledige site
10 februari 2012

Cortenstaal bekleedt gevels van 'woonfabriek' aan Mechelse Auwegemvaart

Bart Somers is als burgemeester van Mechelen al een tijdje bezig met de hernieuwing van zijn stad. Die hernieuwing beperkt zich niet tot het megaproject aan het station. Ook kleinere sites worden onder handen genomen, zoals de voormalige fabriek en BUSO-school aan de Auwegemvaart. dmvA-architecten maakte er een 'woonfabriek' van.
Bart Somers is als burgemeester van Mechelen al een tijdje bezig met de hernieuwing van zijn stad. Die hernieuwing beperkt zich niet tot het megaproject aan het station. Ook kleinere sites worden onder handen genomen, zoals de voormalige BUSO-school tussen de Auwegemvaart (een stuk Leuvense vaart dat door Mechelen loopt, red.), Vekestraat en Koningin Astridlaan. dmvA-architecten maakte er een 'woonfabriek' van.




De voormalige fabriek en BUSO-school werd omgetoverd tot tien casco wooneenheden


Het schoolgebouw was in een ver verleden een fabriek. Het ligt midden in een woonblok en stond al jaren leeg. dmvA-architecten nam het potlood ter hand en toverde de oude school om tot tien casco wooneenheden. Casco wil zeggen dat de bewoners hun appartement naar eigen behoefte kunnen indelen.



Het fabrieksgebouw werd ontdaan van alle overbodige volumes


dmvA ‘ontpitte’ eerst het binnengebied. Alle later aangebouwde volumes werden verwijderd. Daardoor kwam er heel wat buitenruimte vrij. Toch bleven de afbraakwerken beperkt. De architecten van DMVA wilden de sfeer van het oude fabrieksgebouw en de industriële site namelijk zoveel mogelijk behouden. Het was echter geen sinecure om van het gesloten fabrieksgebouw een aangename woonruimte  te maken: “De grootste uitdaging was om het donkere gesloten oude fabrieksgebouw met complexe draagstructuren om te vormen tot een ‘woonfabriek’ met lichte en luchtige loftwoningen. De zoektocht naar het creëren van licht leidde tot het principe van het subtiel en inwendig strippen van de draagstructuur. Alzo kon de sfeer van het oude fabrieksgebouw aan de buitenzijde behouden blijven.”, aldus Tom Verschueren van dmvA-architecten.




Aan de buitenzijde draagt het gebruik van Cortenstaal bij tot een industriële ‘look’. VPT Versteeg produceerde en monteerde voor het project maar liefst 670 m² Cortenstaal. Het ruwe, industriële karakter aan de buitenzijde staat in schril contrast met de lichte en luchtige sfeer van de binnenstraten en patio’s binnenin het gebouw.  



Door Cortenstaal behoudt het gebouw zijn industrieel karakter







GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS