Doorzoek volledige site
24 april 2019 | TIM JANSSENS

Villa des Bégards: verrassende oase van rust

Het restaurant is opgedeeld in drie delen. Elke ruimte in het restaurant biedt een ander uitzicht. Illustratie | Gyproc
De inkom en het eetgedeelte zijn gescheiden door middel van een opvallende wijnkast, die als visuele filter fungeert Illustratie | Gyproc
De plafonds van het restaurant zijn uitgevoerd met geperforeerde Rigitone® SF 8/18 R-platen om zowel een visuele dynamiek als een uitstekende akoestiek te creëren. Illustratie | Gyproc
Het trappenhuis is opengewerkt en gemoderniseerd met behulp van lichtsleuven, welvingen en kokers. Illustratie | Gyproc

Restaurant Le Jardin des Bégards verhuisde van het centrum van Luik naar een burgerwoning in het nabijgelegen Embourg. De tuin werd omgeruild voor een stijlvolle villa, die zich aandient als een oase van rust. Architect Joël Louis en aannemer Séquoia bundelden de krachten om een unieke plek te creëren.

Onbeslist als ze waren over de exacte bestemming die ze de bestaande woning (voorheen bevolkt door een dierenarts) wilden geven, gingen de eigenaars eerst aankloppen bij de architect en de aannemer voor de meest dringende renovatiewerken. De woning bestond uit allerlei kleine kamertjes en was averechts georiënteerd – als het ware weg van de zon. Het interieur is grondig heringericht en opengewerkt aan de achterzijde, met de bedoeling om er een terras te kunnen aanleggen en een riante natuurlijke lichtinval te kunnen creëren. Enkele maanden later, eens beslist was dat het een restaurant zou worden, kregen de ingrepen een specifieker karakter met het oog op de nieuwe functie van de woning, waarbij er boven het restaurant gastenkamers en een werk- annex vergaderruimte werden ingericht. 
 

Akoestiek ten top

De plafonds van het restaurant zijn uitgevoerd met Rigitone SF 8/18 R-platen om zowel een visuele dynamiek als een uitstekende akoestiek te creëren. De buitenmuren zijn op hun beurt uitgerust met Habito-platen, die zich uitstekend lenen tot de (eenvoudige) verankering van decoratie-elementen en meteen ook het omgevingsgeluid reduceren. De binnenmuren zijn – eveneens vanuit akoestisch oogpunt – afgewerkt met Soundblock-platen. De vele lichtsleuven zijn op esthetische wijze vormgegeven met Gypforme A. De houtskeletmuren van de uitbreiding zijn bekleed met Rigidur H-platen, die zwaar materiaal kunnen dragen. En de vloer van de gastenkamers is opgebouwd uit Rigidur Floor-panelen, die het mogelijk maakten om de plankenvloer in ere te herstellen zonder enig gebruik van water.

Lees verder in Belgian Building Magazine

GERELATEERDE DOSSIERS