Doorzoek volledige site
29 april 2019 | TIM JANSSENS

Mysterieuze expressiviteit in Chinese kapel

Deze 200 m² grote kapel in het Oost-Chinese Nanjing bestaat quasi integraal uit hout: een eerlijk materiaal dat de delicate constructielogica op expressieve wijze uitdraagt. (Foto: Yao Li)
Een van de meest opvallende kenmerken van het overwegend houten gebouw is het atypische profiel: een variatie op het typische vlinderdak, dat in twee hoeken van het vierkante grondplan aan hoogte wint. (Foto: Yao Li)
De kapel is omzoomd met een dubbele gevel. Een semitransparante buitenschil, die is opgebouwd uit dunne SPF-stroken met lengtes tot 12 meter, filtert het zicht van buitenaf en herbergt een strak wit volume. (Foto: Yao Li)
De ceremoniële ruimte wordt overkoepeld door spierwitte, wigvormige houtstructuren die de bezoekers onderdompelen in een transcendentale sfeer. (Foto: Yao Li)
De ceremoniële ruimte wordt overkoepeld door spierwitte, wigvormige houtstructuren die de bezoekers onderdompelen in een transcendentale sfeer. (Foto: Yao Li)
Een schaarse hoeveelheid natuurlijk licht priemt door een 300 mm brede strook in de dakstructuur. In de dakranden, waar alle assen samenkomen, zijn spots geïntegreerd die de hoogte- en dieptewerking benadrukken. (Foto: Yao Li)

Deze 200 m² grote kapel in het Oost-Chinese Nanjing is bestemd voor religieuze rituelen zoals gebeden en huwelijksceremonies. Ze bestaat quasi integraal uit hout: een eerlijk materiaal dat de delicate constructielogica op expressieve wijze uitdraagt. De volumetrie van het exterieur doet denken aan origami, terwijl het spierwitte interieur een mysterieus aura uitstraalt.

De Nanjing Wanjing Garden Chapel is een uitmuntend staaltje hedendaagse architectuur. Een van de meest opvallende kenmerken van het overwegend houten gebouw is het atypische profiel: een variatie op het typische vlinderdak, dat in twee hoeken van het vierkante grondplan aan hoogte wint naarmate de afstand ten opzichte van het centrum toeneemt. Het V-vormige dak dat zo ontstaat, is bekleed met donkere shingles.

 

"De natuurlijke uitstraling van het exterieur contrasteert sterk met het klinische uiterlijk van het interieur, dat zeer imposant overkomt"

 

De kapel is omzoomd met een dubbele gevel. Een semitransparante buitenschil, die is opgebouwd uit dunne SPF-stroken met lengtes tot 12 meter, filtert het zicht van buitenaf en herbergt een strak wit volume. Tussen deze twee façades bevindt zich een overdekte gaanderij, terwijl de toegangsdeuren gemarkeerd zijn met behulp van een slanke zwarte omkadering. “Een uitmuntend compromis tussen de beslotenheid van traditionele stenen kerken en de openheid van moderne architectuur”, vat architect Zhang Lei samen.

De natuurlijke uitstraling van het exterieur contrasteert sterk met het klinische uiterlijk van het interieur, dat zeer imposant overkomt. De ceremoniële ruimte wordt overkoepeld door spierwitte, wigvormige houtstructuren die de bezoekers onderdompelen in een transcendentale sfeer. Ze creëren een achthoekig vloerplan met vier portieken annex inkomgehelen. Een schaarse hoeveelheid natuurlijk licht priemt door een 300 mm brede strook in de dakstructuur – niet toevallig ter hoogte van de centrale as die uitmondt in het altaar. In de dakranden, waar alle assen samenkomen, zijn spots geïntegreerd die de hoogte- en dieptewerking benadrukken. “Licht is een essentieel aspect in religieuze architectuur omdat het de beoogde expressiviteit definieert. Ook in de Nanjing Wanjing Garden Chapel speelt het een cruciale rol, zeker in combinatie met de witte houtstructuren”, concludeert Zhang Lei.