Doorzoek volledige site
30 april 2019

Nieuw belevingskantoor All-Bouw ontworpen door bow architecten

Illustratie | Karel Wagnein
Illustratie | Karel Wagnein
Illustratie | Karel Wagnein
Illustratie | bow architecten
Illustratie | bow architecten
Illustratie | bow architecten
Illustratie | bow architecten
Illustratie | bow architecten

All-Bouw heeft zijn kantoorgebouw in Roeselare omgevormd tot belevingskantoor. De renovatiewerken omvatten zowel een inbreiding als een uitbreiding. bow architecten tekende het nieuwe kantoorgebouw, in samenwerking met Interieurburo Vandecandelaere. Het gebouw is te bezoeken tijdens de Renovatiedag nu zondag 5 mei.

Na een leven als groothandel, transportonderneming en drankencentrale nam bouwbedrijf All-Bouw in 2006 de site in Roeselare in gebruik. In 2010 werd een aanpalend magazijn verworven. Vandaag is het tijd voor een aangepast DNA voor dit ambitieus innovatief bedrijf. De locatie, de schaal van het gebouw en de beschikbare buitenruimte blijven geschikt voor All-Bouw en leidden tot de keuze om op deze locatie te blijven.


Teamgeest

De uitdaging om interne medewerkers  en bouwvakkers meer als één team te laten renderen, leidde tot specifieke injecties in het huidige volume. Begeesterende ontmoetingsruimtes, een tiental extra kwalitatieve werkplekken, meer parking en visibiliteit waren slechts enkele van de wensen. Naast het uit- en inbreiden van de kantoren werd geïnvesteerd in ‘de welkom’ van het gebouw. Een nieuwe gevouwen gevel wordt rond de bestaande huid ‘gewrapped’, waardoor het nieuwe DNA van de toekomst leesbaar wordt.

De voorgevel die het gebouw omarmt, werd uitgevoerd in een handvorm baksteen. ‘Door deze verticaal te plaatsen en in een ‘bibliotheekverband’ te verwerken wordt een heel andere uitstraling bekomen. Dit toont het pure vakmanschap van het bedrijf, en geeft onmiddellijk mee tot wat het bedrijf in staat is’ , klinkt het bij bow architecten.

Vanuit de idee dat ‘teamrendement’ begint bij het gebouw werd centraal in het pand een ‘meeting point’ voor gasten en  medewerkers voorzien en werd een multifunctionele lunch-, multimedia- en vergaderruimte geïnstalleerd geflankeerd door een sportzaal en een ontspannende ‘inspiratieruimte’. De achterliggende zongerichte en charmant ommuurde tuin wordt gelinkt aan deze ruimtes en hierdoor geactiveerd.


Duurzaam en innovatief

Het ganse gebouw is conform de huidige EPB-eisen. Het volledige dak werd vernieuwd en voorzien van 12 cm PIR-isolatie, alle muren werden van 10 cm PUR-isolatie voorzien. Verwarming en koelen gebeurt door middel van een lucht/lucht-warmtepomp. In een aantal grotere ruimtes werkt de warmtepomp over dezelfde kanalen als de ventilatiegroep. Voor de ventilatie werd gekozen voor een D-systeem met een capaciteit van 3.750 m³/uur. Alle technieken in het gebouw, zowel de verwarming, koeling, ventilatie maar ook de verlichting, poortbediening, het alarmsysteem, de toegangscontrole en de geluidsinstallatie, worden aangestuurd door een domotica-systeem (KNX met LOXONE). Naast het gebruik van de smartphone hangt er op twee plaatsen in het gebouw een iPAD voor de bediening van dit alles. Voldoende slimme schakelaars zorgen verder voor een comfortabele bediening.


Renovatiedag

All-Bouws kantoorgebouw is sinds begin dit jaar één grote kijkwoning waar je als bouwheer inspiratie kunt opdoen voor een (her)nieuwbouwwoning of appartement. Je kan ze dan ook bezoeken tijdens de Renovatiedag op zondag 5 mei.  Je ziet er o.a. vloerbetegeling van 120x120, parket, groot aluminium schrijnwerk, een in het werkblad ingebouwde dampkap, een accordeonschuifraam, meerdere manieren om aircosystemen weg te werken, verschillende soorten indirecte ledverlichting, domotica, meerdere bewerkingen en verwerkingen van beton…