Doorzoek volledige site
03 mei 2019

Kunstzinnig gebouw voor academie van Harelbeke

Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru

De voormalige gemeenteschool in Harelbeke is omgevormd tot de stedelijke academie voor beeldende vorming. De kunstacademie had nood aan uitbreiding en meer atelierruimtes. De kunstzinnige functie van het gebouw vormde de leidraad voor het ontwerp van Wielfaert Architecten.

Voor Wielfaert Architecten vraagt de kunstzinnige functie van de academie om een vrije en open invulling van het gebouw. Al van bij het binnenkomen is het open karakter merkbaar. Verschillende ruimtes lopen in elkaar over. Het auditorium krijgt een centrale plaats en doet tegelijk ook dienst als trap, exporuimte, rustruimte en ontmoetingsplaats. Meer dan verwachte ruimte creëren binnen een bestaand volume doet de bezoeker verrassen. De look en de indeling van het gebouw passen perfect bij het kunstige programma.

Een vernieuwde vorm van leslokalen en budgetbeheer waren de grootste uitdagingen voor het volledige bouwteam. Tegelijk vormen zij ook de basis van het ontwerp en zorgen ze voor een uniek en artistiek resultaat. Het ombouwen van één grote turnzaal naar drie bouwlagen met ateliers vroeg om de nodige creativiteit.


Industriële look

De academie kreeg een industriële look. De bestaande muren werden casco gezet en er werd een gepolierde betonvloer voorzien. De buitenschil van het gebouw werd behouden en binnen werd een staalstructuur voorzien om de verschillende verdiepingen te dragen. De nieuw te metselen muren werden bewust uitgevoerd in betonstenen. Naast de look was budgetbeheer even belangrijk.


Energiezuinig

Zoveel mogelijk rekening houdend met het vooropgestelde budget, werd het bestaande gebouw aangepast volgens de vastgelegde EPB-eisen. Het te renoveren deel werd voorzien van nieuw buitenschrijnwerk. De vernieuwde stookplaats doet dienst voor het volledige gebouw. Bovendien werd de verlichting in het behouden deel ook aangepast in functie van een energiezuinige werking van de academie.

GERELATEERDE DOSSIERS