Doorzoek volledige site
16 mei 2019

Opmerkelijke woning Polygoon Architectuur ingebed in historische site

Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert
Illustratie | Stijn Bollaert

In Schoten bouwde Polygoon Architectuur een opmerkelijke vrijstaande woning. Ze staat recht tegenover de Kapel van de Horst, op een perceel waar vroeger de 19e-eeuwse pastorij van de kapel stond. Het volume van de oorspronkelijke pastorij is gebruikt als uitgangspunt voor het ontwerp.
 

De pastorij die vroeger op de site stond, maakte deel uit van het kasteeldomein Vordenstein en was één van de laatste restanten van een in oorsprong 15e-eeuws bedevaartsoord. De kapel van de Horst en het volledige aangrenzende domein Vordenstein zijn van cultuurhistorisch en landschappelijk belang.

Met het volume van de oorspronkelijke pastorij als uitgangspunt, zijn de breedte van de voorgevel, kroonlijsthoogte en dakhelling zijn van de woning dezelfde. De basisvorm wordt opengevouwen tot een vijfhoekig grondplan met twee rechte hoeken. De gevels, met langgerekte kaderloze ramen, richten zich naar ankerpunten in de historische omgeving.

Vanuit de inkom leidt een spiltrap naar de leefruimte op de eerste verdieping. De achtergevel is volledig opengewerkt en geeft uit op een groot dakterras. Een andere spiltrap, in een stalen koker, verbindt het terras met de tuin.


Poorteffect

De woning wordt vooraan de straat gebouwd, evenwijdig met de bouwlijn van de kapel. Door deze visuele vernauwing wordt het poorteffect van het voormalige gehucht en bedevaartsoord ‘Den Horst’ opnieuw versterkt. De materiaalkeuze refereert aan de typische regionale basisarchitectuur met traditionele materialen van toen, zoals rode baksteen en natuurleien, die ook terugkomen in de kapel.


Atypische indeling

De indeling, met het slaapgedeelte op het gelijkvloers en de leefruimte op de verdieping, is atypisch maar heeft zeker voordelen. Zo blijven de slaapkamers koel en heeft iedereen van hieruit rechtstreeks toegang tot de tuin. Op de verdieping is er veel ruimte onder het hellende dak. In de nok wordt een mezzanine geplaatst met daaronder een intiemere zithoek. Het overdekte dakterras dat aansluit op de leefruimte biedt een wijds zicht op het achterliggende natuurgebied.