Doorzoek volledige site
17 mei 2019

Stroopfabriek Borgloon krijgt tweede leven dankzij Team van Meer en Architectenbureau De Wyngaert

De industriële machines in het historisch gebouw Illustratie | Blush Photography Geel
Inkom van de site aan het Stationsplein Illustratie | Blush Photography Geel
Steeg tussen de historische kern (inkomvolume) en het hoofdgebouw Illustratie | Blush Photography Geel
Bakjeselevator Illustratie | Blush Photography Geel
Industriële machines Illustratie | Blush Photography Geel
Zuidgevel met terras van de smaakfabriek Illustratie | Blush Photography Geel
Zicht op de stookolietonnen en het verhoogde volume van de Kestnerinstallatie. Illustratie | Blush Photography Geel
De inkomruimte , het beginpunt van de fruitbeleving Illustratie | Blush Photography Geel
Infohoek Illustratie | Blush Photography Geel
Infobalie/ontvangst Illustratie | Blush Photography Geel
Rondgang langs de industriële machines op de verdieping in het historisch gebouw Illustratie | Blush Photography Geel
Zicht op de horizontale pers Illustratie | Blush Photography Geel
De loopbrug als verbinding tussen historische kern en hoofdgebouw Illustratie | Blush Photography Geel
Zone van half afgewerkte producten en de centrifuges Illustratie | Blush Photography Geel
Zone voor het koken van de stroop tot afgewerkt product Illustratie | Blush Photography Geel
De Kestnerinstallatie Illustratie | Blush Photography Geel
Fruitbelevingcentrum Illustratie | Blush Photography Geel
Fruitbelevingscentrum Illustratie | Blush Photography Geel
Interieur van de smaakfabriek Illustratie | Blush Photography Geel
De nieuwe traphal Illustratie | Blush Photography Geel

De stroopfabriek in Borgloon heeft eind maart opnieuw haar deuren geopend. De restauratie nam twee jaar in beslag en is het werk van Team van Meer en Architectenbureau De Wyngaert. Het toeristisch onthaal van Borgloon kreeg er een plek, er is een centrum voor fruitbeleving ingericht en er vindt opnieuw ambachtelijke stroopproductie plaats. Daarnaast is ook het unieke machinepark in ere hersteld.

De opdracht omvatte het ontsluiten van de leegstaande stroopstokerij waar een beperkte ambachtelijke stroopstookactiviteit aanwezig was. Historisch was dit een sociaal-economisch ambachtelijke activiteit die door de industriële technische evolutie een grootschalige bedrijvigheid werd. Tegelijk was de vraag om van de stroopfabriek een ontmoetingsplaats te maken voor de Lonenaars én een plek voor permanente initiatieven met een regionale en internationale uitstraling.

Team van Meer en Architectenbureau De Wyngaert hebben de bestaande volumes, gevormd door een historische kern en een hoofdgebouw, gerestaureerd en het belangrijke archeologisch machinepark geconsolideerd en geconserveerd. Door de centrale ligging in het fruitlandschap en zijn historische verankering langs de fruitlijn (de spoorlijn) is een nieuwe dynamiek ontwikkeld op basis van kennis en de geschiedenis van de Lonenaars in de vorm van een fruitbelevingscentrum. Het toeristisch onthaal van Borgloon is in de historische kern ingericht. Een rondgang leidt langs de oude machines en aan het Loons Plein, dat voor de restauratie al een make-over kreeg, is een smaakfabriek gelegen. Een nieuwe inkom werd ingericht met een hoofdaccent in de vorm van een gesloten perronconstructie.

Dankzij al die nieuwe functies is de fabriek vandaag een ontmoetingsplaats voor Lonenaars. Het Loons Plein voor de fabriek leent zich perfect voor tijdelijke initiatieven voor de lokale bevolking.


Energetische optimalisatie

Een dergelijk gebouw vergt behoorlijk wat ingrepen om de constructie energetisch te optimaliseren. Zo is de betonstructuur behandeld met opgelijmde metaalplaten en de bestaande kolommen en funderingsvoeten met waterdichte producten. De dakplaat is verstevigd middels een verdrevelingstechniek. In de smaakfabriek is naadloze bevloering toegepast. Verder zijn zonnepanelen geplaatst voor een duurzame energiewinning. Het akoestische plafond bestaat uit micro-marmerkorrel.