Doorzoek volledige site
27 februari 2012 | TIM JANSSENS

Awg vormt arresthuis naast Mechelse Dossinkazerne om tot museum en documentatiecentrum

Vanuit de Dossinkazerne in Mechelen werden in de Tweede Wereldoorlog meer dan vijfentwintigduizend joden gedeporteerd naar concentratiekampen in Duitsland en Polen. Later bracht de Vlaamse regering het Museum van Deportatie en Verzet onder in de voorgevel. Nu de voorvleugel van het kazernegebouw te krap geworden is, tovert Awg het oude arresthuis naast de kazerne om tot een licht, monoliet museumvolume met een internationale uitstraling.
Vanuit de Dossinkazerne in Mechelen werden in de Tweede Wereldoorlog meer dan vijfentwintigduizend joden gedeporteerd naar concentratiekampen in Duitsland en Polen. De kazerne zelf werd in de jaren 70 van de vorige eeuw verkaveld tot appartementen, terwijl de Vlaamse Gemeenschap in de voorgevel het Museum van Deportatie en Verzet onderbracht. Nu de activiteiten van het museum worden uitgebreid, is de voorvleugel van het kazernegebouw te krap geworden. Het oude arresthuis naast de kazerne wordt daarom door Awg omgetoverd tot een licht, monoliet museumvolume met een internationale uitstraling.





Symbolisch

Dit arresthuis, dat als symbool van de Duitse bezetting toch ook een zekere historische waarde heeft, werd echter niet volledig afgebroken. Awg opteerde ervoor om enkele fragmenten te bewaren en te integreren in een nieuwe muur die deels rondom het museum staat. Het nieuwe gebouw leunt ook gedeeltelijk op deze muur . Waar dit niet het geval is, rust het op gietijzeren kolommen die bewerkt zijn met teksten en symbolen omtrent mensenrechten en verdraagzaamheid. Tussen het gebouw en de muur komt er een glazen dak dat het daglicht binnenbrengt op het gelijkvloerse niveau. Het nieuwe museum zal met de kazerne verbonden worden door een tussenplein met een monument, bomen en wandelpaden.



    
    

 

Krachtig en sereen

Het museumgebouw zelf is vijfhoekig en valt op door z’n lichte kleur. Grote glaspartijen versterken dat lichtgevende effect, zodat het als baken in de omgeving een positieve boodschap van hoop kan uitstralen. Het voor het overige neutrale, monoliete volume bestaat uit drie verdiepingen en een dakniveau. De zalen zelf zijn verduisterd en worden met elkaar verbonden door een trappenhal. Daar krijgt het daglicht wel vrij spel. Dit is ook het geval op het bovenste niveau, dat bestemd is voor een auditorium, een bezoekersruimte en een openluchtterras.  De architectuur is krachtig, maar tegelijkertijd sereen en ingetogen.
Het project draagt de naam 'Kazerne Dossin: Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten’. De nieuwbouw wordt eind juli opgeleverd. De inrichting van het museum zou een maand later klaar moeten zijn. De officiële opening vindt plaats op 2 september.

 Foto: Stijn Bollaert