Doorzoek volledige site
01 oktober 2009

11 oktober: Dag van de Architectuur

Zondag 11 oktober wordt weer een hoogdag voor architectuur in Vlaanderen. Tijdens de dag van de Architectuur zijn meer dan 75 projecten van hoog niveau te bezoeken en worden diverse rondleidingen te voet, per bus of per fiets georganiseerd. www.vlaamsearchitectuur.be is mediapartner van dit evenement en maakte een overzichtelijke Google Maps-kaart van alle locaties.

Zondag 11 oktober wordt weer een hoogdag voor architectuur in Vlaanderen. Tijdens de dag van de Architectuur zijn meer dan 75 projecten van hoog niveau te bezoeken en worden diverse rondleidingen te voet, per bus of per fiets georganiseerd. www.vlaamsearchitectuur.be is mediapartner van dit evenement en maakte een overzichtelijke Google Maps-kaart van alle locaties.


De toegangspoort Nationaal park Hoge Kempen in Genk (tv Simoni - Medland - Merckx)


Het is al de vierde maal dat het Vlaams Architectuur Instituut (VAI) deze dag organiseert. De dag staat volledig in het teken van eigentijdse kwaliteitsvolle architectuur.  Onder het motto ‘Van uitzicht tot inzicht…. ‘  wil de Dag van de architectuur prikkelen om na te denken over de ‘meerwaarde’ van architectuur. Het is een uitnodiging om verder te gaan dan een eerste blik, om nieuwe inzichten te verwerven zoals VAI-directeur Katrien Vandermarliere uitlegt in een van onderstaande filmpjes.


VAI-directeur Katrien Vandermarliere geeft uitleg bij het motto 'Van uitzicht tot inzicht'De meer dan 75 gebouwen zijn vrij te bezoeken van 10u00 tot 18u00. In de namiddag is er elk uur een rondleiding in de opengestelde gebouwen. In tegenstelling tot de vorige edities wordt het programma dus uitgebreid naar de voormiddag waardoor het ook mogelijk wordt twee steden aan te doen.
Behalve de rondleidingen in de gebouwen, zijn er ook meer dan 25 stadsrondleidingen te voet, per fiets of bus die u op sleeptouw nemen langs markante architectuur of de ambitieuze toekomstplannen van stadprojecten ontvouwen. Daarnaast staan ook nog tal van randactiviteiten op het programma zoals lezingen, tentoonstellingen en debatten.

    
Twee projecten die ongetwijfeld veel volk zullen lokken: Bronks in Brussel van Martine De Maeseneer en Frame 21 van B-Architecten
 

Passiefbouw

 De tijd dat er een tweedeling bestond tussen enerzijds architecten die vooral met de vorm bezig waren en anderzijds ontwerpers die zich meer bekommerden om de ecologische aspecten, ligt nu definitief achter ons. Elke architect beseft dat een goed ontwerp ook een duurzaam ontwerp moet zijn. Daarop inspelend werd in samenwerking met het Passiefhuisplatform een apart luik georganiseerd rond passiefbouw. Volgens Katrien Vandermarliere mocht passiefbouw niet ontbreken op de Dag van de Architectuur

     
Het jeugdontmoetingscentrum in Gent van Beel - Achtergael en de bibliotheek in Noorderwijk (Herentals) van Jannes en Gebruers
 
 

Zintuiglijke architectuur
 
Zeer opmerkelijk dit jaar zijn de aparte rondleidingen rond ‘zintuiglijke architectuur’.
Tijdens een verrassende rondleiding kan u de zintuiglijke rijkdom van architectuur (her)ontdekken. Deze rondleidingen worden begeleid door deskundige gidsen, blinden of slechtzienden, die zich specialiseren in de tactiele, akoestische en andere onzichtbare aspecten van architectuur. Voor hen is architectuur immers enkel en vooral toegankelijk via haar niet-visuele kwaliteiten.

    
Auditorium Monnet-Weber in Leuven van Poponcini & Lootens en het Clubhuis van Wellington Golf in Oostende van Berteloot en BURO II.
 
www.vlaamsearchitectuur.be als mediapartner

www.vlaamsearchitectuur.be is opgelucht over het feit dat het samen met o.m. Weekend Knack, A+ en Radio1 mediapartner is van dit grootste architectuurevenement in Vlaanderen. Dat concretiseert zich onder meer in heel wat onderlinge links tussen de sites van de Dag van de Architectuur en www.vlaamsearchitectuur.be . Verder heeft www.vlaamsearchitectuur.be ook een overzichtelijke Google Maps-kaart ontwikkeld waarop alle locaties van de Dag van de Architectuur gemakkelijk en snel terug te vinden zijn. 


Museum M in Leuven van Stephane Beel Architecten