Doorzoek volledige site
13 maart 2012 | EVA SCHREURS

Belgische Prijs voor Architectuur en Energie: Passief woningencomplex van Seutin Architectes

In december vorig jaar werd het woonproject Residentie Bois de Coquelet in Bouge bij Namen afgewerkt. Het gaat om een complex van 28 passieve woningen door Seutin Architectes, waarbij het ontwerp en de uitwerking ervan in teken stonden van ecologie in de ruime zin van het woord. Het project was genomineerd voor de Belgische Prijs voor Architectuur en Energie 2011 in de categorie Energie-Meergezinswoningen.
In december vorig jaar werd het woonproject Residentie Bois de Coquelet in Bouge bij Namen afgewerkt. Het gaat om een complex van 28 passieve woningen door Seutin Architectes, waarbij het ontwerp en de uitwerking ervan in teken stonden van ecologie in de ruime zin van het woord. Het project was genomineerd voor de Belgische Prijs voor Architectuur en Energie 2011 in de categorie Energie-Meergezinswoningen. 




Residentie Bois de Coquelet

Het woonproject bestaat uit de realisatie van 28 passieve woningen. Om aan de noden van verschillende gezinssamenstellingen te voldoen, werden verschillende types wooneenheden ontworpen, van studio’s tot comfortabele duplex woningen met 4 slaapkamers. Het accent lag bij dit project uiteraard op het verwezelijken van uitstekende energetische waarden, maar daarnaast was er ook expliciet aandacht voor de ecologische kwaliteit van het gebouw. Er werd gebruik gemaakt van herbruikbare grondstoffen en materialen met lage grijze energie. Dat betekent dat er weinig energie nodig is voor o.a. de productie, fabricage, transport, onderhoud en recyclage  van die materialen. Ook heeft men gestreefd naar een project dat in harmonie is met zijn omgeving. Zo heeft men een boomgaard behouden en werd een grote gemeenschappelijke tuin aangelegd.




De residentie Bois de Coquelet is ideaal gelegen. Het is dichtbij het centrum van Namen, bereikbaar te voet of met de fiets, met alle voorzieningen en diensten, en op een vijftal minuten van het treinstation. Er is een bushalte in de straat waar het complex gelegen is en er is vlotte toegang tot de E411. Het terrein, dat licht afhelt naar het zuidoosten, bleek een uitgelezen locatie voor een passief complex en trakteert de bewoners op een prachtig uitzicht op het beschermde bos Bois de Coquelet en op de stad Namen. Het complex is bovendien erg compact, wat de energieverliezen beperkt.




De leefruimtes aan de voorgevel zijn op het zuidoosten georiënteerd om zo veel mogelijk van het binnenvallend licht, de warmte en het mooie uitzicht te kunnen profiteren. Grote raampartijen vangen de zonneënergie op in de winter, terwijl overhangende balkons schaduw werpen in de kamers tijdens de zomermaanden. De slaapkamers, die men koel wil houden in de zomer, zijn op het noordwesten georiënteerd, op de rust van de tuin, en hebben kleine ramen. De nutsvoorzieningen, die het meest energie uitstralen en het minst licht modig hebben, zijn in het midden van de woning voorzien.




Passief en ecologisch 

Er komt altijd meer kijken bij het behalen van een passieve woningcertificaat. Dat certificaat voor een woningencomplex is bovendien een primeur in Wallonië. Bijgevolg was dit project een uitdaging op het vlak van het ontwerp en de samenwerking tussen de verschillende partijen die bij dit project betrokken waren. Ieder detail moest heroverwogen en bestudeerd worden en de know-how, maar ook de beperkingen van de Waalse bedrijven moesten samengebracht worden om de vereisten van passief bouwen te overstijgen. 




Om aan de vereisten van passief bouwen te voldoen, werd gekozen voor een massieve constructie uit silicokalksteen en beton om optimaal gebruik te maken van de thermische eigenschappen van beton. De gevels en daken bestaan uit een houten skeletstructuur, de cellulosevezels zorgen voor isolatie en de nodige ventilatie. Het materiaal is ook gebruikt omdat het de grijze energie van het gebouw naar omlaag haalde : het is immers een gerecycleerd isolatiemateriaal, van natuurlijke oorsprong, dat weinig energie verbruikt.




Het gebouw is meer dan een passief gebouw, het complex werd ook ontworpen met de grootste aandacht voor het milieu. Alle materialen werden gekozen op basis van drie ecologische criteria. Ten eerste moesten de materialen weinig energie vereisen bij hun fabricatie, transport en recyclage. Zo werd gekozen voor silicokalksteen in plaats van gewapend beton of nog, voor cellulosewol in plaats van polystyreen, een geraamte uit hout eerder dan aluminium. Dit leverde een besparing van ongeveer 1 593 555 kW/h op. Daarnaast moesten alle gebruikte materialen voor een gezonde leef- en werkomgeving zorgen. Ten slotte werd zo veel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycleerde of recycleerbare materialen. De akoestische isolatie bijvoorbeeld werd gerealiseerd met gerecycleerde materialen. De isolatie in cellulose is gerealiseerd op basis van gerecycleerd papier en oude kranten. Het merendeel van de gebruikte materialen is recycleerbaar.  




Foto's: Seutin Architectes