Doorzoek volledige site
23 mei 2019

Masterplan Kunstencentrum Vooruit van Dial Architects volledig gerealiseerd

Illustratie | Dial Architects / Reinhart Cosaert
Illustratie | Dial Architects / Reinhart Cosaert
Illustratie | Dial Architects / Reinhart Cosaert
Illustratie | Dial Architects / Reinhart Cosaert
Illustratie | Dial Architects / Reinhart Cosaert
Illustratie | Dial Architects / Reinhart Cosaert

Na zeven jaar verbouwen was het vorige week dan eindelijk zover. Op woensdag 15 mei 2019 opende Vlaams minister Sven Gatz de laatste schakel in het masterplan van Kunstencentrum Vooruit. Dial Architects creëerde een nieuwe toegangsruimte met overdekt voorplein, foyer en een in zenitaal licht badend onthaal onder een stalen koepel. Kunstenaar Christoph Hefti uit Zwitserland ontwierp in samenwerking een prachtige tegelvloer. Daarnaast werden de creatieve ateliers in de voormalige Confiserie Temmerman opengesteld. Het gebouw vervangt een oude rijwoning en is opgetrokken in Cross Laminated Timber (CLT) en heeft een klimaatgevel. Hierin zijn de kunstenaarsresidenties gevestigd.

Het terras van Vooruit zag het daglicht in 2013 als eerste realisatie. Vervolgens brachten Dial Architects in 2015 de kantoren onder in het COOP-gebouw. Hiermee won het bureau in 2019 de Belgian Building Award in de categorie ‘New Way of Working’. Dial Architects restylede de toegang van de Concertzaal in 2016, samen met een upgrade van de theatertechnische inrichting.
 
In totaal werd er 2140 m2 verbouwd en 2442 m2 bijgebouwd. Dial Architects creëerde ca. 1486 m2 buitenruimte in de vorm van (publieke) terrassen, daktuinen en patio’s. "Met dit masterplan zijn de concepten van duurzaam bouwen tot diep in het gebouwencomplex doorgedrongen en hebben we een nieuwe laag toegevoegd aan het iconische monument: het gebouw als stedelijke belevingsruimte is hierbij een feit. Met dankbaarheid en genoegen laten we deze schitterende realisatie nu los aan gebruiker, publiek en stad.", aldus Dial Architects.
 
 “Voor de verbouwingen trok Vooruit resoluut de kaart van hedendaagse hoogstaande architectuur. Dial Architects uit Nederzwalm tekende voor een indrukwekkend architecturaal plan dat visie, functionaliteit, duurzaamheid en esthetiek met elkaar verenigt in een toekomstgerichte verbouwing met een grote meerwaarde voor het kunstencentrum, haar bezoekers en de buurt", klinkt het bij de Vooruit.