Doorzoek volledige site
23 mei 2019

Onderhoudsarme, houten gevel voor nieuwe Sporthal in Celles

Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron

In de gemeente Celles-en-Hainaut kunnen de bewoners sinds februari 2019 sporten, dansen of yoga beoefenen in een nagelnieuwe sporthal met een uiterlijk dat zich duidelijk onderscheidt van andere realisaties in haar soort. Wat geeft dit complex een uniek karakter? De gevel van het gebouw en de Rockpanel Woods-panelen waarmee hij bekleed is. De gevelpanelen blinken uit door de variatie die ze creëren, zowel qua kleur als dimensies.  

 

Net naast La Maison de l’Entité in Celles, een gemeentelijk park en vijf buitensportterreinen bevond zich een oud, vervallen gebouw dat voordien bestemd was voor kaatssportwedstrijden. «De gemeente wilde dit gebouw opknappen», vertelt Michel Meyrant, de architect die instond voor het ontwerp. "De keuze viel op een hedendaags design dat uitstekend geïntegreerd is in het landelijke kader. Een specifieke uitdaging aangezien de twee hoofdgebouwen opgetrokken waren uit klassieke materialen zoals baksteen en typische dakpannen, terwijl een ander, recenter gebouw uit beton en golfplaten bestond."

Het is deze heterogeniteit die de architect ertoe aanzette om de gevels te bekleden met Rockpanel Woods-panelen, met de bedoeling om het nieuwe gebouw beter in te passen in de directe omgeving. "Dankzij haar houtlook en uiterst eenvoudige volumetrie straalt de gevelbekleding een zekere landelijkheid uit", aldus Michel Meyrant.

 

Voordelen van hout en steen gecombineerd

De Rockpanel Woods-panelen bieden het beste van beide werelden: enerzijds de uitstraling en de bewerkbaarheid van hout, anderzijds de levensduur en het solide karakter van steen. Ze worden geproduceerd op basis van basalt, een duurzaam vulkanisch gesteente dat overvloedig aanwezig is in de natuur. De gevelpanelen zijn uitgerust met een uiterst kwalitatieve, vierlaagse watergedragen coating, die ervoor zorgt dat ze steevast hun unieke uitstraling behouden. Het Rockpanel Woods-assortiment biedt een grote kleurstabiliteit dankzij de beschermende afwerkingslaag, die eveneens graffitiwerend is. Voor de nieuwe sporthal van Celles-en-Hainaut zijn vier designs gebruikt: Ceramic oak, Carbon oak, Rhinestone oak en Slate oak.

 

Installatie van de gevel

De uitvoeringstechniek is hoofdzakelijk gebaseerd op een traditionele constructie met dubbele geïsoleerde muren. Het bedrijf A3MENUISERIE, dat de gevelbekleding plaatste, verduidelijkt: "Op de bestaande gevel hebben we eerst gekruiste isolatielagen in ROCKWOOL steenwol geplaatst. ROCKWOOL steenwol is immers beduidend minder ontvlambaar dan andere types isolatie. Vervolgens hebben we een dampscherm geïnstalleerd, en daarop een latstructuur waarop de Rockpanel®-panelen verankerd zijn. De ribben zijn bevestigd met afstandsschroeven die de creatie van een verticale gevel toelaten, zelfs als de oorspronkelijke gevel helemaal niet verticaal is. De Rockpanel-panelen van 8 mm dik zijn bevestigd met schroeven in dezelfde kleur. Daar zijn meerdere redenen voor, waaronder eenvoudig onderhoud van de ruimte achter de panelen en efficiënte demontage van de gevelpanelen wanneer de materialen erachter vervangen moeten worden."

 

Een buitengewoon project

A3MENUISERIE bevestigt: "De installatie verliep anders dan anders omdat we met verschillende diktes en kleuren moesten werken. Dat was een primeur voor ons. Het is bovendien een van de enige gebouwen in België die op deze manier gerealiseerd zijn.» De gevelbekleding van de nieuwe sporthal is gebaseerd op het model van school ‘De Boomhut’ in Zaltbommel (Nederland). «We hebben de panelen verschillende dimensies gegeven in ons atelier (verschillende hoogtes van 30, 27, 21 en 14 cm) en hebben de kleuren en diktes vervolgens moeten mixen met het oog op een uniek resultaat."

 

Mooi effect, zelfs ‘s nachts

Michel Meyrant: "De sporthal wordt op natuurlijke wijze verlicht via grote aluminium ramen, die uitgerust zijn met zonwering. Deze geven het gebouw een hedendaagse touch en bevorderen het comfort van de gebruikers. ‘s Avonds worden de gevels extra in de kijker geplaatst aan de hand van ledspots."

De sporthal huisvest een polyvalente zaal voor diverse sportactiviteiten (dans, yoga, gymnastiek …), drie kleedkamers (voor spelers en scheidsrechter), een bar met opslagruimte, openbare toiletten en een toilet voor mindervaliden.

Alle partijen die betrokken waren bij het project, zijn uiterst tevreden met het eindresultaat. «Het is een erg mooie realisatie, en dus meteen ook een schitterende referentie voor onze firma», concludeert A3MENUISERIE.