Doorzoek volledige site
01 april 2012 | LIESBETH VERHULST

Nieuwbouwschool in Kruishoutem wordt omgetoverd tot passiefschool

In 2006 werd in Kruishoutem een nieuwbouwproject aangevat om basisschool De Marolle een nieuw onderkomen te geven. Recentelijk hebben de gemeente, de schooldirectie en ArchitectuurBUREAU Dirk Martens besloten om mee te stappen in het passiefproject geïnitieerd door AGIOn om van deze school een passiefschool te maken.

In 2006 werd in Kruishoutem een nieuwbouwproject aangevat om basisschool De Marolle een nieuw onderkomen te geven. Recentelijk hebben de gemeente, de schooldirectie en ArchitectuurBUREAU Dirk Martens besloten om mee te stappen in het passiefproject geïnitieerd door AGIOn om van deze school een passiefschool te maken.




Twee geïntegreerde entiteiten

Het uitgangspunt bij het ontwerp van dit gebouw was het creëren van aparte bouwvolumes voor de kleuterklassen en de lagere school zodat de klassen van de lagere school akoestisch gescheiden zijn van de kleuterklassen en de kleuterspeelplaats. Anderzijds werden beide entiteiten zodanig ingeplant dat beide leerlingengroepen gebruik kunnen maken van de centrale polyvalente zaal die ook als refter dienst doet. De kleuterklassen bevinden zich op het gelijkvloers en hebben elk een aanpalende buitenruimte. De klassen voor de lagere school bevinden zich op de eerste verdieping met uitzicht op het groene landschap achteraan de school.


Isolatie en luchtdichtheid

Om aan de eisen van een passiefschool te kunnen voldoen, is niet alleen een heel goede isolatie van de gebouwschil nodig, maar ook een goede luchtdichtheid en een efficiënte zonwering. Voor het deel massiefbouw zijn alle buitenwanden voorzien van een dikke luchtdichte bepleistering in combinatie met luchtdichte ramen en inpleisterbare luchtdichtheidsfolies. Voor alle schakelaars en contactdozen die zich in het buitenspouwblad bevinden, worden luchtdichte inbouwdozen van Helia toegepast.

Bij een passiefconcept is elk detail van belang. Het deel dat in houtskeletbouw wordt uitgevoerd wordt luchtdicht afgewerkt met luchtdichte bouwplaten in combinatie met luchtdichte kleeffolies. Aangezien de ventilatie van liftschachten een nadelige invloed heeft op de luchtdichtheid is geopteerd om de natuurlijke ventilatie te voorzien via de aanpalende mechanisch geventileerde technische ruimte.

Alle ingrepen hebben uiteindelijk geleid tot een energiezuinig gebouw met een K-peil van 15 en een E-peil van 33.




Ventilatie en verwarming

Nadat in eerste instantie werd overwogen om een grondbuis toe te passen voor de voorbehandeling van de ventilatielucht, is uiteindelijk gekozen om meer te investeren in een betere warmteterugwinning op de ventilatie. Bij goed geïsoleerde scholen kan de verwarming immers volledig via de ventilatielucht worden gerealiseerd.

Om de relatieve vochtigheid ook in de winter binnen de comfortgrenzen te houden, is het noodzakelijk om de warmteterugwinning via een warmtewiel te laten verlopen waarbij de vochtigheid in de afgezogen lucht gedeeltelijk wordt gerecupereerd. Bij een constante bezetting in de klassen is dan voldoende vochtproductie om de relatieve vochtigheid boven de 30% te houden.
Teneinde een individuele regeling mogelijk te maken, is in elke klas een naverwarmingsbatterij voorzien. Actieve koeling werd niet noodzakelijk geacht door de inertie van het gebouw, de goede oriëntatie van de ramen, de aanwezige zonwering en de mechanische nachtventilatie met verhoogd debiet.