Doorzoek volledige site
03 april 2012 | TIM JANSSENS

Winnaars van de Global Holcim Awards zijn bekend

Nadat de Holcim Foundation vorig jaar de winnaars van de regionale Holcim Awards had bekendgemaakt, was het nu tijd voor de uitreiking van de Global Holcim Awards, de wereldwijde onderscheidingen. Het project van Carlos Arroyo in Oostkamp werd jammer genoeg geen tweede keer bekroond, maar ETHZ Gramazio & Kohler, het Zwitserse team waar onder meer Gentenaar Axel Vansteenkiste deel van uitmaakt, ging aan de haal met de Holcim Innovation-hoofdprijs.
Nadat de Holcim Foundation vorig jaar de winnaars van de regionale Holcim Awards had bekendgemaakt, was het nu tijd voor de uitreiking van de Global Holcim Awards, de wereldwijde onderscheidingen. Het project van Carlos Arroyo in Oostkamp werd jammer genoeg geen tweede keer bekroond, maar ETHZ Gramazio & Kohler, het Zwitserse team waar onder meer Gentenaar Axel Vansteenkiste deel van uitmaakt, ging aan de haal met de Holcim Innovation-hoofdprijs.


Global Holcim Awards

Gold Award: Middelbare school in Gando (Burkina Faso) van  Diébédo Francis Kéré (Kéré Architecture, Berlijn)

Silver Award: Multifunctioneel ontmoetingscentrum in São Paulo (Brazilië) van Alfredo Brillembourg en Hubert Klumpner (Urban-Think Thank, São Paulo)  

Bronze Award: Openbaar 'Flussbad' in Berlijn (Duitsland) van Tim Edler (realities:united, Berlijn)


    

De middelbare school in Gando.De jury loofde de school in Gando voor haar mooie design en haar sociale en ecologische duurzaamheid. Architecturale elegantie gaat er hand in hand met een uitstekend binnenklimaat (passieve koeling met ondergrondse leidingen, vegetatie, dubbele daken en gevels, enz.) en een aanbod van diverse jobs en opleidingen.  
Het knappe ontmoetingscentrum in Brazilië werd gekozen omwille van het feit dat het via tal van toegankelijke faciliteiten (publiek amfitheater, concertaal , muziekschool, sportvoorzieningen, enz.) nieuwe kansen biedt aan een hele gemeenschap.
Het Flussbad-project viel in de smaak door z'n gunstige impact op het stedelijke leven en de ecologische manier om waterwegen in een stedelijke context te gaan hergebruiken.   Het ontmoetingscentrum in Brazilië
Holcim Innovation Prizes

1st Prize: Duurzame, golvende betonbeplating van ETHZ Gramazio & Kohler (Zürich)

2nd Prize: 'Low cost Appartments' met slim materiaalgebruik in Hamburg van Barkow Leibinger Architects, Schlaich Bergermann und Partner, Technische Hochschule Berlin (TU Berlin) and Transsolar Energietechnik (Duitsland)

3th Prize: Efficiënt productiesysteem voor geometrisch complexe bouwelementen van AA School of Architecture (Londen, Verenigd Koninkrijk)De golvende betonbeplating van ETHZ Gramazio & Kohler.


Voor de Global Holcim Innovation Prizes kwamen alle 53 regionale winnaars in aanmerking. De eerste prijs ging naar ETHZ Gramazio & Kohler. Zij ontwikkelden een systeem om op een erg duurzame manier geometrisch complexe betonstructuren te fabriceren. Door te werken met een digitaal gefabriceerde vorm uit was, maken ze ingewikkelde bekistingen overbodig.  
Het 'low-cost appartementen-project' in Hamburg kreeg de tweede Innovation Prize. Via het gebruik van innovatieve materialen en technieken (bijvoorbeeld lichte prefabbetonelementen met gerecycleerd geschuimd glas aan de binnenkant)  drongen ze de kosten van het project terug zonder in te boeten aan architecturale kwaliteit.
De derde Holcim Innovation Prize werd gewonnen door vier studenten van de Londense AA School of Architecture. Zij ontwikkelden een efficiënte en economische manier om complexe geometrische betonelementen te fabriceren.Flussbad van Tim Edler.