Doorzoek volledige site
08 april 2012 | ROXANE HEEREN

Lens°ass bouwt "organische" woning in Roeselare

Genepen op een onregelmatig gevormd perceel, begroeid met grote bomen, zou een woning met zwembad worden ontworpen. De inplanting van een standaard rechthoekig volume was geen optie, dus distilleerde Lens°ass uit zichtlijnen en omgevingskenmerken een woning die dankzij haar organische vorm tegemoetkomt aan alle randvoorwaarden.
Genepen op een onregelmatig gevormd perceel, begroeid met grote bomen, zou een woning met zwembad worden ontworpen.  De inplanting van een standaard rechthoekig volume was geen optie, dus distilleerde Lens°ass uit zichtlijnen en omgevingskenmerken een woning die dankzij haar organische vorm tegemoetkomt aan alle randvoorwaarden.

Moeilijke randvoorwaarden

De opdracht voor woning S. had op het eerste zicht niets merkwaardigs.  De grote uitdaging lag echter in de randvoorwaarden: een min of meer trapeziumvormig perceel, gelegen in de ronding van een pijpenkop, en bovendien begroeid met markante bomen die men zo veel mogelijk wilde behouden.  Deze specifieke ligging maakte het onmogelijk om een eenvoudige rechthoekige woning in te planten in het verlengde van de naastliggende woningen.

    


Daarom werd een studie gemaakt van de positie van de begroeiing, van de naast- en achterliggende bebouwing en van de oriëntatie en zichtlijnen.  Uit deze studie werden vervolgens de planlijnen afgeleid.  Het resultaat is een bijna driehoekig gebouw, bedekt met een bladvormig dak dat zoals in de natuur het water geleid opvangt.  Toch gaat de woning niet op in de omgeving: het gebruik van bouwmaterialen zoals ruw beton en (gelijmde) baksteen, in combinatie met staal, hout en glas, geven haar een robuuste uitstraling.


Zwembad in het gebouw

Ook de organisatie van het gebouw werd ingeschakeld om de ruimte op het perceel optimaal te benutten.  Door de garage half ondergronds te plaatsen, kon het zwembad binnen het bouwvolume worden geïntegreerd op de verdieping bovenop de garage.  Geen apart poolhouse dus, maar een directe verbinding met de slaapkamers, die op hetzelfde niveau gelegen zijn.  Op die manier wordt er geen extra hap genomen uit de open ruimte en de begroeiing van het perceel.  Een wandelpad en een terras, langsheen de overlopende waterranden zorgen toch voor een relatie met de tuin.

    


Dankzij de doorgedreven zoektocht naar specifieke oplossingen voor de moeilijke perceelsgegevens en het maximale behoud van het groen, heeft het project een heel persoonlijke touch gekregen – en kunnen de bouwheren genieten van al het beste dat hun bouwplaats hen te bieden heeft.