Doorzoek volledige site
07 oktober 2009

Osar interpreteert huiselijkheid heel letterlijk

In Heist-op-den-Berg werd het woon- en zorghuis Ten Kerselaere ingehuldigd naar het ontwerp van osararchitects, de nieuwe naam van het vroegere FDA. Het Antwerpse bureau heeft het principe van huiselijkheid heel letterlijk toegepast in dit project. 112 bejaarden worden namelijk ondergebracht in 14 aparte woningen die samen een gloednieuwe thuis vormen voor deze senioren.

In Heist-op-den-Berg werd op 1 oktober het woon- en zorghuis Ten Kerselaere ingehuldigd naar het ontwerp van osararchitects, de nieuwe naam van het vroegere FDA. Het Antwerpse bureau heeft het principe van huiselijkheid heel letterlijk toegepast in dit project. 112 bejaarden worden namelijk ondergebracht in 14 aparte woningen die samen een gloednieuwe thuis vormen voor deze senioren.

osararchitects kreeg de  opdracht om een geïntegreerde studie uit te werken van omgeving, architectuur, stabiliteit en technische inrichting. Uitgangspunt was de vaststelling dat ouderen, ondanks de zorg die ze nodig hebben, gehecht zijn aan de woonsituatie van thuis. Het referentiemodel van het nieuwe project moest dan ook zoveel mogelijk gelijken op de situatie binnen familieverband en de levenskwaliteit van de bewoners centraal stellen.



Het nieuwbouwproject maakt deel uit van een woonzorgnetwerk dat, dankzij een combinatie van thuis-, mantel- en residentiële zorg, de gebruiker een breed gamma diensten op maat kan aanbieden.

osararchitects nv werkte het kleinschalig woonproject uit tot een combinatie van nieuwbouw en renovatie. Het kwalitatieve gedeelte van het centrum werd gerenoveerd, de andere afdelingen werden gesloopt en vervangen. Omdat de vernieuwbouw van Ten Kerselaere gerealiseerd moest worden zonder de exploitatie van de bestaande gebouwen in gevaar te brengen, werd een viervoudige fasering uitgewerkt. De eerste drie fasen omvatten telkens de realisatie van één cluster en de afbraak van de te vervangen afdeling. In een vierde en laatste fase werd het centrale plein aangelegd; een belangrijk element voor de integratie van het woon- en zorgcentrum in de landelijke omgeving.

    

Gelegen aan de rand van de dorpskern, vormt Ten Kerselaere de schakel tussen de bebouwde zone en het natuurgebied De Avereghten. Daarom is de relatie met de omgeving doelbewust verder uitgewerkt. Het terrein van Ten Kerselaere staat nu volledig open voor het publiek waardoor de interactie tussen de dorpskern, met in het bijzonder de sociale woonwijk, en het natuurgebied gestimuleerd wordt. Op deze manier is het centrale plein een rustpunt geworden voor zowel de buurtbewoners als de bezoekers van De Avereghten. De inplanting geeft ook meer betekenis aan het kleinschalig wonen. De woningen bevinden zich immers niet als geïsoleerde entiteiten op een individueel terrein, maar hebben  elk via een eigen inkom rechtstreeks toegang tot het publieke domein.

Alle ruimtes van de nieuwe woningen bevinden zich op de begane grond. Daardoor sluiten ze nauw aan bij het gerenoveerde hoofdgebouw en is er een vloeiende overgang naar het natuurgebied. De schuine daken roepen een beeld van individuele woningen op en refereren aan de historische woonvorm. Elke woning verwelkomt 8 bewoners en heeft naast een eigen inkomdeur – waar bezoekers kunnen aanbellen zoals bij een gewoon huis - ook een eigen leefruimte waarin de schuine dakstructuur zichtbaar is gebleven. De eetkamers staan per 2 woningen in verbinding met één centrale keuken waardoor een kwalitatieve service geleverd kan worden zonder de eigenheid van het kleinschalig wonen te verliezen. De eetruimtes zijn afgebakend door grote glaspartijen die uitgeven op ruime terrassen. Deze logische uitbreiding van de eethoek, schept een directe band met de buitenomgeving. In de zomer zal het buitenleven zich hier organiseren. Omdat deze eet- en leefruimtes de spil in het sociale leven van de bewoners zijn, worden ze omringd door alle nutsvoorzieningen voor de verzorgende taken zoals de verpleegpost, de badkamer enz.



Het nachtgedeelte van de woningen bestaat uit individuele, onderling gegroepeerde, kamers. Ze liggen afgescheiden van het centrale deel zodat de bewoners over de nodige privacy kunnen beschikken. De logistieke diensten worden per vier woningen georganiseerd. Centraal in deze cluster vindt men ruimtes voor linnen- en vuile berging en het kantoor van de hoofdverpleegkundige. Van hieruit vormen gangen de verbinding met het hoofdgebouw van het centrum.

Het project dat een investering vertegenwoordigde van meer dan 8 miljoen euro, werd gebouwd door Floré BouwbedrijfBotec uit Wommelgem stond in voor de studie van de technische installatie en  Grontmij Clerckx voor de stabiliteit.