Doorzoek volledige site
27 april 2012 | TIM JANSSENS

Stéphane Beel ontwerpt nieuw kantorencomplex voor de postsite in Berchem

Postsorteercentrum X, het grote postgebouw naast de E19 in Berchem, heeft zijn beste tijd gehad. Het wordt binnenkort dan ook volledig afgebroken en vervangen door een nieuw gebouwencollectief. Het ontwerp voor deze nieuwe blokken, dat getekend werd door Stéphane Beel, is net klaar. De multifunctionele site wordt met zijn opvallende gebouwen een nieuw landmark langs de Antwerpse ring.
Postsorteercentrum X, het grote postgebouw naast de E19 in Berchem, heeft zijn beste tijd gehad. Het wordt binnenkort dan ook volledig afgebroken en vervangen door een nieuw gebouwencollectief. Het ontwerp voor deze nieuwe blokken, dat getekend werd door Stéphane Beel, is net klaar. De multifunctionele site wordt met zijn opvallende gebouwen een nieuw landmark langs de Antwerpse ring.


Het verloederde postsorteercentrum had z'n eigenlijk functie al een tijdje verloren. Hoewel men nog even overwoog om er de provinciale administratiediensten in onder te brengen, zal het gebouw toch definitief afgebroken worden. Op termijn zullen er tien grote gebouwen voor in de plaats komen. Deze worden van elkaar gescheiden door enkele assen en kunnen zo - ook qua uitzicht, variërend in vorm en hoogte - op zichzelf bestaan. Zes van deze tien gebouwen zullen dienst doen als kantoren. In deze kantoren zullen maar liefst vier- à vijfduizend werknemers hun job uitoefenen. Voorts komen er ook nog winkels, een restaurant, een fitnesscentrum en een evenementenzaal. De eerste kantoren zouden binnen twee jaar klaar moeten zijn. Jaspers-Eyers fungeert als uitvoerend architect.




 
De post- en stationssite in Berchem waren volgens Stéphane Beel al een hele tijd aan vernieuwing toe: "Het postgebouw is een soort van blinde vlek langs de Antwerpse ring, een mislukte poging om de binnenstad af te bakenen met een echt landmark," luidt het in Nieuwe Werken en Woorden, het boek waarin een reeks nieuwe ontwerpen en projecten van Stépane Beel Architecten toegelicht en geïllustreerd worden. "Het hele gebied rond het station van Berchem laat zich lezen als een catalogus van 'unfinished business', symptomatisch voor de traditionele stedenbouwkundige politiek in België, die lange tijd voorbijging aan de expertise van onze architecten en de complexiteit van het stedelijke landschap. De nieuwe site moet 'Antwerpen langs de ring' een gezicht geven en de connectie met de verderop gelegen binnenstad uitdragen. Een niemandsland wordt een volwaardig stadsdeel met een hoge densiteit. Het nieuwe gebouwencollectief is de exponent van een moderne stad die erin slaagt om verder te kijken dan zijn historische centrum."




   
Door zijn unieke locatie – vlakbij het station van Berchem – biedt het nieuwe complex een antwoord op het steeds pertinentere mobiliteitsprobleem in en rond Antwerpen.  Door een parkeergarage voor slechts negenhonderd voertuigen te voorzien, wil projectontwikkelaar Iret Development de werknemers stimuleren om met het openbaar vervoer naar het werk te komen. "Aankomen in Berchem-Station wordt opnieuw een 'ervaring'."


Bron: Nieuwe Werken en Woorden (Stéphane Beel Architecten) en Gazet van Antwerpen