Doorzoek volledige site
26 juni 2019

HZ University of Applied Sciences van CONIX RDBM Architects uitgeroepen tot mooiste gebouw van Zeeland

Illustratie | Serge Brison
Illustratie | Serge Brison
Illustratie | Serge Brison
Illustratie | CONIX RDBM Architects
Illustratie | CONIX RDBM Architects
Illustratie | CONIX RDBM Architects

Het nieuwe gebouw van HZ University of Applied Sciences aan Het Groene Woud in Middelburg is de winnaar in de strijd om de titel ‘het mooiste gebouw van Zeeland’.  De bekendmaking van 'het mooiste gebouw van Zeeland’ maakte vrijdag 21 juni deel uit van de Zeeuwse Dag van de Architectuur. Het pand werd in 1973 opgeleverd als kantoor van de Provincie Zeeland. CONIX RDBM Architects transformeerde het tot een hogeschool, waar ruim zeshonderd studenten van de HZ terecht kunnen. 

CONIX RDBM Architects transformeerde voor HZ University of Applied Sciences een kantoorgebouw naar een onderwijsgebouw. In het gebouw worden de technische hbo-opleidingen opleidingen gehuisvest: Bouwkunde, Civiele Techniek, HBO-ICT, Technische Bedrijfskunde en Watermanagement. Vanaf februari 2019 is daar een masteropleiding bij gekomen: River Delta Development. In 2020-2021 verhuizen ook de hbo-opleidingen Chemie en Engineering. Met dit nieuwe onderwijsgebouw opent de HZ een dependance aan Het Groene Woud in Middelburg.  Het nieuwe gebouw bevordert een ‘adequate en rijke leeromgeving’ voor de studenten. Zo versterkt de nieuwe huisvesting de activiteiten van de technische opleidingen. Ontmoeting is het belangrijkste thema. Het nieuwe pand faciliteert de ontmoetingen tussen studenten, docenten, opleidingen en onderzoek.


Huisvesting

Elke opleiding heeft een eigen ‘thuishaven’, maar er is ook veel ruimte om opleiding overstijgend samen te werken. Er is een royale entree voor studenten, personeel en bezoekers. In de entreehal is ruimte voor expositie en uitdraging van de identiteit van de opleidingen. Centraal gelegen op de begane grond zijn open leer- en werkplekken voor de studenten, personeel en externen waar gewerkt, overlegd en ontmoet wordt. Deze zijn gekoppeld aan een koffiecorner en aanpalende spreekkamers voor het voeren van rustige gesprekken.  Nabij deze ruimten is één grote vergaderruimte gelegen en diverse kleinere spreekkamers voor het voeren van persoonlijke gesprekken. In de nabijheid van de centrale functies ligt een auditorium.

Het restaurant is in diverse delen en sferen ingedeeld en gelegen op de eerste verdieping. Zo krijgt deze ruimte naast ‘eten’ nog andere functies zoals ‘ontmoeten, werken, bespreken, vieren’ en ‘herbergen’.   Binnen de werkplekken van de studenten zijn diverse werkvormen mogelijk zoals individueel werken, werken in kleine groepen en in grotere groepen. De werkplekken van het personeel bestaan uit een combinatie van diverse type werkplekken zodat activiteit gerelateerd werken -rust, ruis, rumoer- optimaal kan worden toegepast. De ontmoetingen vinden plaats rond de koffiecorners die op elke verdieping centraal staan. De lokalen en projectgroep ruimten zijn gelegen in het hele gebouw.
 

Concept

Het bestaande kantoorgebouw is tot onderwijsgebouw getransformeerd. Het gebouw is geheel gerenoveerd en is beperkt uitgebreid. Het gebouw bestond reeds uit drie fases: fase 1 dateert uit 1973, fase 2 uit 1980 en fase 3 is recent in 2005 gerealiseerd. Fase 1 en fase 2 zijn in dezelfde vormentaal uitgevoerd, terwijl fase 3 contrasterend is ontworpen en met titanium afgewerkt. Dat bouwdeel heeft ook een veel hogere transparantie, zowel in de gevel als in het interieur.


Architectuur

Om de stad zijn nieuwe burgers te tonen, heeft het gebouw op strategische plaatsten nieuwe gevelopeningen gekregen. Onderdeel daarvan zijn de titanium erkers, die verwijzen naar de laatste uitbreiding. Op andere plaatsen zijn waar nodig nog enkele raampartijen toegevoegd, die zich voegen naar de bestaande gevelopeningen.

De gebouwstructuur bestaat uit een grid van 1,80 meter waarop kolommen staan. Hierdoor krijgt het gebouw een sterke visuele en fysieke verbinding met het groene Bolwerk, waardoor de studenten daar ook op een natuurlijke wijze gebruik van kunnen maken. Dit wordt versterkt, doordat er vanuit het restaurant via het royale dakterras naar deze buitenruimte kan worden gegaan. De campus is gelegen langs een drukke verkeersader, op enkele honderden meters afstand van het station. Het gebouw ligt geklemd tussen het historische centrum en het Bolwerk, die samen met een waterpartij een groene oase vormt.


Exterieur

Fase 3 is vanwege de recente bouw zoveel mogelijk ongewijzigd gebleven. De oudere bouwdelen zijn aan de buitenzijde geheel geïsoleerd. De gevelafwerking bestaat voor het merendeel uit pleisterwerk. Aan de zijde van het stadcentrum is de gevel geleed door houten geveldelen, die ook zijn toegepast op het nieuw gebouwde auditorium. Op enkele plaatsen wordt de gevel letterlijk vergroend: een mix aan plantensoorten geeft een afwisselend beeld.
 

Interieur

In aansluiting op het exterieur, blijft ook de binnenzijde van de laatste uitbreiding zoveel mogelijk gehandhaafd. De gangen hiervan bestaan uit een karakteristieke natuursteen, die ook verderop in het gebouw toegepast zijn. Deze worden behouden en plaatselijk uitgebreid. De uitstraling van het interieur is rustig en natuurlijk gehouden en sluit daarmee wat betreft kleur aan op het exterieur: de basis wordt gevormd door wit geschilderde wanden. Tussen de gangen en leerruimten zijn grote houten ramen toegepast, die door hun kleur een warme sfeer aan de ruimte toevoegen. Tegelijk dragen deze bij aan de transparantie binnen het gebouw en de organisatie. Dat vormde ook het uitgangspunt voor de lay-out: de docenten- en onderzoekersruimten zijn op een centrale plaats rondom een vide gegroepeerd, waardoor zowel het onderlinge contact als dat met de studenten bevorderd wordt.

Naast het open leercentrum zijn er veel projectgroepruimten waar de studenten in teams werken aan hun opdrachten. Door de open setting is coaching door docenten op natuurlijke wijze gerealiseerd. Ook het interieur van het restaurant heeft CONIX RDBM Architects met veel verschillende zitvormen zodanig ontworpen, dat er niet alleen gerelaxt en geluncht, maar ook gestudeerd kan worden.

 

GERELATEERDE DOSSIERS