Doorzoek volledige site
03 juli 2019

Opvallende buitenschil voor architectenwoning in Beigem

Illustratie | © EQUITONE
Illustratie | © EQUITONE
Illustratie | © EQUITONE

Architecte Lindsay Rinckhout koos voor de bouw van haar nieuwe gezinswoning voor een woning met voldoende uitbreidingspotentieel, om voor elk van haar vijf kinderen een eigen slaapkamer te voorzien. Het bestaande bouwvolume bestond uit één bouwlaag met daarboven een kleine zolderruimte. Dankzij de degelijke bestaande constructie waren intern slechts enkele verbouwingswerken noodzakelijk op het gelijkvloers en was het mogelijk om de zolderverdieping te vervangen door een volwaardige tweede bouwlaag die plaats moest bieden voor de kinderslaapkamers en badkamer. Op het gelijkvloers werden bestaande gevelopeningen bewaard en op sommige plaatsen aangepast. Hierna werd beslist om de bestaande woning een nieuwe buitenschil te geven die in contrast staat met de andere bouwlagen. EQUITONE [tectiva] bleek de gepaste oplossing te bieden.

Om het nieuwe dakvolume als één massief geheel naar voor te laten komen, werd geopteerd om het volledige volume te bekleden met antraciet leien. Twee blokramen aan de voor –en achterzijde doorbreken de massiviteit van het volume. Als contrast met het donkere dakvolume, werd de nieuwe buitenschil rondom de buitengevel opgebouwd uit witte en licht grijze gevelpanelen. Om dit gedeelte speelser te maken, koos de architecte voor een combinatie van gevelpanelen met een verschillende breedte en een afwisselende (witte en lichtgrijze) tint.

 

Smalle zwarte goot

 Ter hoogte van de bestaande raamopeningen in de voorgevel die een minimale inkijk vragen, werd de buitenschil doorgetrokken en werd het doorzicht d.m.v. cirkelvormige perforatie gefilterd. Om het regenwater vlot af te voeren, werd zowel aan voor- als achterzijde, een smalle zwarte goot ingewerkt die aan beide zijden van het gevelvlak uitsteekt en de grens tussen oud en nieuw benadrukt.

 

Contrast

De garage en kelder die zich deels ondergronds bevinden, werden, in contrast gebracht met het witte volume erboven. Hiervoor werd gebruik gemaakt van zwart plaatmateriaal in combinatie met antraciet aluminium. Voor de witte buitenschil werd gekozen voor EQUITONE [tectiva]. De lichte groeven in het materiaal contrasteren met het vlakke oppervlak van de leien (bovenaan), aluminium en de EQUITONE [pictura] panelen(onderaan).

 

Esthetische waarde en snelle plaatsing

Er werd voor EQUITONE [tectiva] gekozen omwille van de esthetische waarde en de snelle plaatsingsmogelijkheden. Verder laat het materiaal toe dat er perforaties konden gemaakt worden die hebben bijgedragen tot de uitstraling van de woning. Door de mogelijkheid om de panelen te verlijmen, komt de aaneenschakeling van wisselende plaatbreedtes beter tot zijn recht.

GERELATEERDE DOSSIERS