Doorzoek volledige site
09 juli 2019

The Mill van MaMu Architecten vormt baken aan Molenpoortplein in Hasselt

Illustratie | MaMu Architecten
Illustratie | MaMu Architecten
Illustratie | MaMu Architecten

Het Molenpoortplein in Hasselt krijgt een nieuw architecturaal baken. Twee gebouwen aan de Demerstraat ruimen plaats voor een handelspand en luxe-appartementen op de bovenverdiepingen. In het oog springen de organisch gevormde kolommen die een interessante wisselwerking aangaan met de gebogen terrassen. Het ontwerp is van de hand van MaMu Architecten.

The Mill, zoals het project zal gaan heten, omvat een handelspand verspreid over drie verdiepingen: de kelder, het gelijkvloers en de eerste verdieping. Hierboven krijgen acht luxe-appartementen vorm met een uitgestrekt terras en uitzicht op de blauwe boulevard.

Het gebouw wordt op een plint gezet om het een monumentaal karakter te geven. Het gebruik van licht genuanceerde materialen moet voor een bepaalde rust en eenheid zorgen. In de Demerstraat wordt de bestaande gevel herwerkt in het geheel zodat er aangesloten wordt bij de architectuur van de winkelstraat.


Uitdagende gevelelementen

Uitdagend aan dit project zijn in de eerste plaats de gevelelementen. De organische kolommen zullen in totaal 18 meter hoog worden. De balustrades buigen niet in één, maar twee verschillende richtingen. Om de kostprijs van de boogramen te beperken moest er met de nodige creativiteit naar oplossingen gezocht worden.

“The Mill is gelegen aan een belangrijke verbinding met het centrum van Hasselt. Dankzij een prikkelend en tijdloos gevelontwerp in combinatie met rijke gevelmaterialen,vormt dit een baken een baken aan het Molenpoortplein om zo de verbinding met de binnenstad aan te gaan”, aldus architect Nico Mullens.

GERELATEERDE DOSSIERS