Doorzoek volledige site
08 juli 2019

Thor Central: een geherstructureerd monument

Illustratie | © ODS Jansen
Illustratie | © ODS Jansen
Illustratie | © ODS Jansen
Illustratie | © ODS Jansen

Een oude mijntoren illustreert de geschiedenis van de mijnbouw in Waterschei in Genk – één van zeven voormalige kolenmijnen in de Belgische Kempen. Na de herstructurering in de regio werd de site omgevormd tot een technologisch park: Thor Park. Het oude hoofdgebouw, Thor Central, kreeg een nieuwe rol toebedeeld. Mede dankzij het gebruik van nieuwe Jansen Art'15-profielen kon de oude uitstraling van het gebouw zonder compromissen behouden blijven.

De pitmannen in Waterschei groeven ooit meer dan 1000 meter onder de grond in de aarde. De mijnbouw begon in 1924. Tot en met de sluiting van de mijn in 1987 is hier in totaal 72.453.796 ton kolen gedolven - en "Thor Central" is hiervan een stille getuige. Het monumentale hoofdgebouw van de site wordt vandaag bewaard als een stukje cultureel erfgoed. De rest van de site is ondertussen getransformeerd in een state-of-the-art kunsttechnologiepark, met een oppervlakte van 93 hectare.

Het centrale gebouw, Thor Central, werd medio 2017 heropend als het hart van de site en meet 22.000 m². Naast twee restaurants bevat het ook andere voorzieningen, zoals vergaderzalen, een auditorium, een hoofdgebouw, receptie en een kinderdagverblijf. Eén van de vleugels dient als een ruimte voor tentoonstellingen en evenementen. Er is ook een mijnbouwmuseum in Thor Central ondergebracht.

Thor Park is een levendige kruising tussen het verleden en de toekomst - het vertegenwoordigt de geschiedenis van de regio en is een nieuw vlaggenschipgebouw voor de stad Genk.

 

Veranderen voor de toekomst

Om Thor Central over te dragen naar zijn nieuwe rol en het weer volledig operationeel te maken, drong een ingrijpende verbouwing zich op. Het gebouw voldeed in zijn oorspronkelijke staat niet meer aan de moderne eisen. Zo moesten de vloeren worden versterkt. De externe bakstenen gevel moest vervangen of herbouwd worden. 1500 m² beglazing werd hersteld en gecoat.

Het doel van het behoudsproject was om het historische karakter van het gebouw naar voren te dragen, en op die manier eer te bewijzen aan het culturele erfgoed van de site.

 

Transparantie met nieuw comfort

In het hart van Thor Central is er de lichte en luchtige Barbarazaal. Vóór de restauratie was de hal een sombere ruimte, omdat een luifel het mooie glazen dak bedekte. Aangezien de originele glazen panelen van Val Saint-Lambert en de betonnen constructie van het dak niet konden worden behouden en niet langer beschikbaar waren, wird een speciale oplossing ontworpen.

In Frankrijk zijn speciaal voor dit doel 3.600 glastegels gemaakt. Deze zorgen nu voor voldoende licht in de met glas overdekte hal. Een tweede glazen scherm werd boven het glazen dak geïnstalleerd ter bescherming.

Om volledig gebruik te maken van het licht dat doorheen het hele gebouw straalt, werden op vele plaatsen transparante muren gebruikt. Hiervoor werden nieuwe materialen gebruikt die visuele gelijkenissen vertonen met het origineel, op gelijkaardige wijze als bij de dakconstructie. De binnenwanden en -deuren werden ontworpen met profielen van het Jansen Art'15 systeem - een serie die Jansen speciaal heeft ontwikkeld voor zeer slanke stalen deuren met moderne comfortniveaus.

Het zeer stabiele, niet-geïsoleerde stalen profielsysteem zorgt voor duurzame constructies in extreem smalle frames. De deuren en afscheidingen van Jansen Art'15 scheiden verschillende ruimtes van elkaar, zonder afbreuk te doen aan de rijkgevulde ruimte. Het traditionele, handgemaakte metaalwerk van Jansen Art '15 maakt van elk product een uniek stuk.

GERELATEERDE DOSSIERS