Doorzoek volledige site
10 juli 2019 | FILIP VAN DER ELST

Nieuwe thuis voor De Nomaad: een sociaal project in een warm deken

Illustratie | © Mathieu Gijbels
Illustratie | © Mathieu Gijbels
Illustratie | © Mathieu Gijbels
Illustratie | © Mathieu Gijbels

In De Nomaad krijgen (ex-)drugsverslaafden en dak-en thuislozen de kans om zich langzaam maar zeker opnieuw in de maatschappij te integreren. Het centrum had nood aan een nieuwe thuis, en met dank aan intensieve steun van het bedrijfsleven en de stad Antwerpen kwam er een gloednieuw open huis, ontworpen door architectenbureau Stramien. Mathieu Gijbels was één van de drijvende krachten achter dit sociale project, en realiseerde de ruwbouw, die bestaat uit een staalconstructie met sandwichpanelen. De houten gevelbekleding zorgt voor een warme uitstraling.

De instelling voor mensen met verslavingsproblematiek kreeg voordien onderdak in een gehuurd pand, maar kon daar niet langer blijven. De bouw voor een nieuw open huis bleek de oplossing. De Stad Antwerpen stelde op Spoor Oost een grond ter beschikking. De firma Mathieu Gijbels speelde een belangrijke rol in het tot stand komen van het project, zegt projectleider Sandro Paglia. “Mathieu Gijbels maakt deel uit van de Fundation, een fonds dat geld en technische expertise biedt om non-profit organisaties en NGO’s op een structurele manier te ondersteunen en te helpen hun missie te verwezenlijken.”

Vier bedrijven bundelden de krachten om de Fundation op te richten: Durabrik, Torfs, Quinx en Mathieu Gijbels. Het is mede dankzij de steun en inspanning van Fundation dat De Nomaad tot stand kon komen. Mathieu Gijbels verzorgde de ruwbouw, Durabrik stond in voor de buitenaanbouw en de afwerking.

 

Sponsors

Stramien koos voor een zeer eenvoudig plan en een gebouw dat indien nodig gemakkelijk gemonteerd en gedemonteerd kan worden. De stad Antwerpen stelde de grond immers voorwaardelijk ter beschikking voor een tijdelijk gebouw, met een duurtijd van minimaal 9 jaar. Die wordt verlengd als het project slaagt.

Nog meer dan in andere projecten was budgetbeheer een belangrijk criterium. De kosten moesten zo laag mogelijk gehouden worden. Sandro Paglia: “Vooral voor de aankoopdiensten van de Fundation partners was dat een niet te onderschatten uitdaging. Er werd uiteindelijk geopteerd voor een staalconstructie met sandwichpanelen. We zijn naderhand nog op het idee gekomen om de sandwichpanelen nog eens extra te bekleden met houten planken. Daarin zijn de namen van de sponsors en donateurs van het project, die om en bij de 35.000 euro inzamelden, gegraveerd. Deze mooie, warme houten gevelbekleding geeft het eindresultaat een erg persoonlijke touch mee. Noem het een warm deken rond het project.”

 

Bezoek van de Sint

In heel wat opzichten was dit voor Mathieu Gijbels een standaardproject. De uitvoering was echter wel een tikkeltje apart, want dit was ook een sociaal project: “Enkele mensen die geholpen worden in De Nomaad hebben meegeholpen, onder meer met schilder- en tegelwerken. Die mensen haalden daar heel wat voldoening uit, en dat was prachtig om zien. Zowel voor die mensen zelf als voor de personeelsleden van De Nomaad was dat een hele leuke ervaring.” Ook de sfeer op de werf mocht er zijn: “In december is Sinterklaas langsgekomen. Iedereen die aan het werk was kreeg wat lekkers mee”, lacht Paglia.

 

Gulden middenweg

Projecten als deze, waar de financiële mogelijkheden beperkt zijn en dure ingrepen niet aan de orde zijn, vergen toch enige creativiteit. Paglia: “Je moet natuurlijk ook wel de kwaliteit weten te bewaren. Het komt erop aan om een gulden middenweg te zoeken. Een heldere conversatie met de klant in het voortraject biedt de sleutel tot succes. Zijn verwachtingen aanvoelen en die vertalen naar een werkbaar en betaalbaar plan is cruciaal.”

Volgens Paglia was Mathieu Gijbels een uitstekende partner in het project. “Ons motto is niet voor niets: ‘We nemen uw bouwzorgen over’. Dat zit in het DNA van alle takken van het bedrijf, van de tekenaars tot de mensen op de baan. We spreken allemaal dezelfde taal en willen allemaal hetzelfde: een tevreden klant. Regelmatig kom ik klanten tegen die expliciet vragen om met dezelfde mensen als in een vorig project te werken. Dan weet je dat de inspanningen gewaardeerd worden.”

Ook in De Nomaad stemt het eindresultaat Paglia meer dan tevreden. “De werken gingen begin november van start, midden januari was de ruwbouw klaar, en in de lente kon De Nomaad zijn intrek nemen in het gebouw. We zijn erin geslaagd om alle werken goed op elkaar af te stemmen, en mede dankzij de knappe houten gevelbekleding mag het gebouw ook echt gezien worden”, besluit de projectleider.