Doorzoek volledige site
10 juli 2019

Consortium rond Rafael de la-Hoz Arquitectos wint ontwerpwedstrijd Loi 130

Illustratie | Rafael de la-Hoz Arquitectos (Spanje) i.s.m. Perkins+Will (Verenigd Koninkrijk), Latz + Partner Landscape Architecture Urban Planning (Duitsland), TECNICA Y PROYECTOS (Spanje) en MC2 ESTUDIO DE INGENIERIA (Spanje).

De Europese Commissie heeft vandaag de winnaar bekendgemaakt van de internationale ontwerpwedstrijd voor een enorm gebouwencomplex aan de Wetstraat 130, ter vervanging van een aantal verouderde gebouwen van de Commissie. Het gaat om het consortium onder leiding van Rafael de la-Hoz Arquitectos (Spanje) i.s.m.  Perkins+Will (Verenigd Koninkrijk), Latz + Partner Landscape Architecture Urban Planning (Duitsland),  TECNICA Y PROYECTOS (Spanje) en MC2 ESTUDIO DE INGENIERIA (Spanje). Het team dat bestond uit onder meer Cenergie en Artelia werd tweede in de wedstrijd. Het ontwerpteam met onder meer de Belgische bureaus B2Ai en VK Engineering eindigde op de derde plaats. 

De Europese Commissie had in maart vorig jaar een concours gelanceerd om haar oude gebouwen aan de Wetstraat 130 te vervangen. Het consortium moet deze site met een oppervlakte van 24.000 m2 omvormen tot een complex van bijna 190.000 m2 dat burelen voor minstens 5.250 medewerkers moet kunnen huisvesten. Er worden voorts twee ruimtes voor kinderopvang voorzien, alsook een bezoekerscentrum dat jaarlijks 345.000 mensen kan ontvangen, 3.000 m2 oppervlakte voor restaurants en winkels, en openbare ruimtes met groenzones.

De nieuwe gebouwen moeten de helft minder CO2 produceren en 70 procent minder energie verbruiken dan de huidige burelen. De werken zouden in 2025 moeten starten aan de zijde van de Steenweg op Etterbeek. Tien jaar later zou het hele complex afgewerkt moeten zijn.

Het concours verliep in nauwe samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. "Dit project zal een belangrijke mijlpaal worden in de uitvoering van ons eigen Stadsproject Wet, dat duurzame, energievriendelijke oplossingen moet vinden voor de herontwikkeling van de Europese wijk in Brussel", zei minister-president Rudi Vervoort over de uitkomst van de wedstrijd. 


'Hoge architecturale standaarden'

“Deze complexe en uitdagende wedstrijd beantwoordde aan zeer hoge architecturale standaarden met drie innovatieve winnende ontwerpen. Als jury stelden we de grote toegankelijke publieke ruimtes op prijs die het winnende team gaat creëren en hoe de gebouwen integreren in de stedelijke context. Dit zal voordelen bieden niet alleen voor de staf van de Commissie maar ook voor bewoners en passanten”, aldus architecte Monica von Schmalensee, voorzitter van de jury. De jury was samengesteld uit internationaal gerenommeerde architecten en ingenieurs alsook afgevaardigden van de Commissie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.


Belgisch team eindigt als derde

De tweede prijs in de architectuurwedstrijd was voor het Franse consortium 2PORTZAMPARC, Florence Mercier Paysagiste en ARTELIA Bâtiment & Industrie in samenwerking met het Belgische Cenergie. Het in hoofdzaak Belgische team eindigde op de derde plaats met B2Ai als teamleider, C.F. Møller Danmark A/S (Denemarken), DELVA Landscape Architects (Nederland) en VK Engineering.