Doorzoek volledige site
05 augustus 2019

ToHa van Ron Arad en Avner Yashar in Tel Aviv

Illustratie | Cosentino
Illustratie | Cosentino
Illustratie | Cosentino
Illustratie | Cosentino
Illustratie | Cosentino

In het centrum van Tel Aviv, op de kruising van twee straten in het zakelijk district, rijst het ToHA-gebouw 29 verdiepingen omhoog. Het unieke gefacetteerde volume, gevormd als een ijsberg, is ontworpen door Ron Arad, met het lokale team van Avner Yashar. Het ToHa-gebouw is een uniek kantorencomplex met een openbare tuin, een observatiedek en een restaurant.

Meer dan 28.000 vierkante meter Dekton® by Cosentino versiert het gebouw en is zichtbaar op de geventileerde gevels, vloeren, liften, plafonds en interne afscheidingswanden. De stukken Dekton, met 10.000 verschillende afmetingen en types, zijn gemaakt en gesneden in de hoofdvestiging van Cosentino in Spanje, en vervolgens over zee vervoerd naar Israël.

 

De architecturale en decoratieve waarde

Een van de belangrijkste strategieën voor het ontwerp van het project was het verminderen van het bouwgebied op straatniveau om ruimte te bieden aan een groot park dat de omgeving een meer publiek karakter geeft. Het gebouw rijst daarom omhoog op twee grote poten die geleidelijk breder worden en zorgen voor een gedraaid ontwerp met volume. Vanwege de geometrische veelzijdigheid slaagt Dekton® erin om zich met grote precisie aan te passen aan deze formele complexiteit, mede dankzij het eindeloze aanbod in formaten, met minimale diktes en maximale oppervlakken. Op de tussenniveaus van het gebouw is de gekartelde rand van de betonplaten versierd met panelen van 12 millimeter dik en 2 meter breed die, dankzij de zorgvuldig aangebrachte details, de hoeken en randen definiëren, wat een beeld van ultieme perfectie creëert.

Vanuit een functioneel oogpunt zet dit ambitieuze project de organisatie van een conventioneel kantoorgebouw op zijn kop, door alle infrastructuur en machines op de eerste verdiepingen te plaatsen. Hierdoor wordt het dak vrijgemaakt en wordt dit een openbare ruimte met een prachtig restaurant met uitzicht op Tel Aviv en de Middellandse Zee. Dit zorgt ervoor dat de bovenste verdiepingen kunnen worden gebruikt voor recreatieve doeleinden en de kantoren beginnen op de zevende verdieping, met meer zonlicht en mooiere uitzichten. De technische niveaus zijn bedekt met een doorlatende gevel met kruislings gemonteerde panelen, voor een ‘X’-patroon. Deze rangschikking maakt luchtstroming tussen de grote platen (320 x 70 cm) mogelijk en zorgt voor een uniforme voorkant die de gevel textuur en diepte geeft. Cosentino bood ook de optie om zes op maat gemaakte kleuren op basis van het Strato-model te maken, voor een opvallend kleurverloop van onder naar boven.

Aan de binnenkant functioneert een atrium van 30 meter hoog als lobby en ontmoetingsplaats. De kantoorruimtes kijken uit over de stad, via een glazen gevel, en genieten ook van uitzicht op de centrale binnenplaats, die wordt verlicht voor een grote lichtkoepel. De afwerkingen zijn zorgvuldig gekozen om een comfortabele werkruimte en een zakelijke uitstraling met een duidelijke samenhang te creëren. De mogelijkheid om stukken Dekton van groot formaat voor vloeren, muren en plafonds te produceren, maakt het mogelijk om het aantal voegen te minimaliseren, voor een vloeiende samenhang in het gebouw.

GERELATEERDE DOSSIERS