Doorzoek volledige site
13 augustus 2019

Vernieuwde Grote Markt geeft centrum terug aan Vilvoordenaars

Illustratie | 03 © OMGEVING
Illustratie | 01 © OMGEVING
Illustratie | 05 © OMGEVING
Illustratie | 08 © OMGEVING
Illustratie | © OMGEVING / Hannelore Veelaert
Illustratie | © OMGEVING / Hannelore Veelaert
Illustratie | © OMGEVING / Hannelore Veelaert
Illustratie | © OMGEVING / Hannelore Veelaert
Illustratie | © OMGEVING / Hannelore Veelaert
Illustratie | © OMGEVING / Hannelore Veelaert
Illustratie | © OMGEVING / Hannelore Veelaert
Illustratie | © OMGEVING / Hannelore Veelaert

Het ondergronds brengen van de parkeerplaatsen op de Grote Markt van Vilvoorde vormde de aanleiding om na te denken over een nieuwe rol en identiteit voor het hart van de stad. De vrijkomende pleinruimte, met hierrond het stadhuis, de stedelijke bibliotheek en verschillende horecazaken heeft het potentieel om opnieuw dé ontmoetingsplaats van de stad te worden. Het vernieuwde plein, aangelegd op basis van een wedstrijdontwerp van eind 2015, werd begin 2019 feestelijk geopend. Het ontwerp is van de hand van OMGEVING i.s.m. D+A Consult, Atelier Roland Jeol, Util en OM/AR architecten

Een marktplein voor alle Vilvoordenaars

Door zijn ligging, volwaardig binnen de historische kern, vormt de Grote Markt een belangrijke schakel in het netwerk van pleinen en winkelstraten. De inplanting van een ondergrondse parking in twee bouwlagen (200 plaatsen) maakt dat de Grote Markt bij het bovenkomen een eerste kennismaking met het centrum vormt. Hierdoor drong een opwaardering zich op. De vernieuwde Grote Markt transformeerde van publieke parking naar één groot autovrij evenementenplein, met aan de randen intimiteit door de inplanting van banken, nieuwe bomen, fietsenstallingen en terrassen. Het middelpunt wordt gevormd door een waterspeeltuin, die voor het neoclassicistische stadhuis een plaats in de verharding kreeg. Op deze wijze is het plein ook attractief en gezellig op momenten dat er geen grote evenementen plaatsvinden. Aan de noordzijde werd op de locatie van de vroegere Lakenhalle een hedendaagse stadsluifel geïntroduceerd, die met zijn dakvorm en -kleuren refereert naar de omliggende gebouwen. De luifel kadert het plein beter in, vormt een mooie overgang tussen de hoofdwinkelstraat (Leuvensestraat) en de Grote Markt, en is bovendien een overdekte gebruiksruimte, die tal van mogelijkheden biedt voor gezellige evenementen.
 

Een nieuw plein in een historisch kader

In het ontwerp is een homogene en rustige pleinruimte nagestreefd met een subtiel onderscheid tussen een licht gekleurd kader in natuursteenstroken en een centrale ruimte in grote natuursteentegels. Door slim gebruik te maken van de aanwezige niveauverschillen zijn er aan de westzijde lange (zit)treden gerealiseerd met zicht op het stadhuis. Tevens maakte het hoogteverschil het mogelijk om nieuwe grote bomen op het plein te voorzien die zorgen voor een natuurlijke filtering van het zonlicht. Deze bomen zijn geplaatst in aaneengesloten lange boombunkers die op de ondergrondse parking zijn aangebracht.  Bomen zijn van oudsher altijd al aanwezig geweest op de Grote Markt.
 

Aangepast lichtontwerp

In nauwe samenwerking met de Franse lichtarchitect Roland Jeol zijn de Grote Markt en de omliggende gevels en monumenten in een specifiek lichtontwerp opgenomen. De verlichting is voornamelijk gebaseerd op sfeerverlichting dat het binnenplein, de waterspuwers, de luifel en het patrimonium in het licht zet. Hierbij is ervoor geopteerd om alle verlichting aan gevels of in de pleinverharding te voorzien, zodat er geen bijkomende barrières op het plein aanwezig zijn. De stadsluifel wordt verlicht door een indirecte verlichting van het plafond, waardoor de leesbaarheid van het volume vergroot en het zwevend aspect van het dak is geaccentueerd.
 

Kadering binnen het beeldkwaliteitsplan centrum Vilvoorde

De werken aan de Grote Markt maken deel uit van de Vilvoordse centrumvernieuwing op basis van een beeldkwaliteitsplan dat in 2011 door OMGEVING werd opgesteld. Hierbij werd eenvoud, samenhang en het bannen van autoverkeer centraal gesteld.  “En die werken waren echt noodzakelijk”, zegt burgemeester Hans Bonte. “Onaantrekkelijke winkelstraten, scheve straatstenen, overal auto’s,… Met het einde van de werken aan de Grote Markt hebben we het centrum terug aan de Vilvoordenaar gegeven.”