Doorzoek volledige site
13 augustus 2019

CONIX RDBM Architects voltooit nu ook fase 3 van Oosteroever

Baelskaai 12 en Baelskaai 8 Illustratie | Serge Brison
Baelskaai 12 Illustratie | Serge Brison
Baelskaai 12 Illustratie | Serge Brison
Baelskaai 12 Illustratie | Serge Brison
Victoria Illustratie | Serge Brison
Victoria Illustratie | Serge Brison
Victoria Illustratie | Serge Brison
Victoria Illustratie | Serge Brison
Illustratie | Serge Brison
Illustratie | Serge Brison

Oosteroever is een reconversie- en ontwikkelingsproject van een multifunctioneel stadsdeel op de maritieme site Oosteroever. Dit wordt een woon-, werk- en ontspanningsoord op een boogscheut van het centrum van Oostende, waarbij de ziel van het havengebied met veel respect wordt bewaard. Het eerste deelproject omvat de herontwikkeling en reconversie van de dokblokken, alsook het eerste bouwblok van het industriële grid, begrensd door de Baelskaai  en de Fortstraat. Op deze straathoek heeft CONIX RDBM Architects de toren ‘Baelskaai 12’ en het gebouw ‘Victoria’ opgetrokken. Baelskaai 12 is een 14 verdiepingen tellende residentie van 49 appartementen. De architectuur breekt met de typische kustbouw, maar past harmonieus in de omgeving. Nu zijn ook de projecten Baelskaai 8 en Oostkaai 11 gerealiseerd. 

CONIX RDBM Architects ontwierp met het masterplan aan de oosteroever van de stad Oostende het grootste ontwikkelingsproject in jaren aan de Belgische kust. Met een bovengrondse bebouwde oppervlakte van 120.000 m² - wat resulteert in 1.200 woonappartementen waarvan 90 procent met zicht op zee - zal dit kwalitatief woonproject het oostelijke deel van Oostende een nieuw elan geven. De combinatie van vooruitstrevende architectuur, een weldoordachte bouwmethodiek en naspantechniek, de wereldprimeur van de terrassen met zwembaden en het wit gepolijst architectonisch sierbeton maken van Baelskaai 12 een project uniek in haar soort.

In dialoog met het weefsel voor de naastliggende, toekomstige gebouwen, start de compositie en volumetrie van de gevelopbouw van de toren in de onderste verdiepingen vrij rustig. Vanaf de hoger gelegen verdiepingen krijgt de toren steeds meer vrije ruimte: de toren is bovenaan breder dan beneden op straat. Zo wordt er een zekere dynamiek naar boven toe gecreëerd, met een markant sculpturaal effect tot resultaat. Van dit concept wordt bovendien gebruikgemaakt om ruime terrassen te creëren en een grote variatie aan type appartementen te kunnen toepassen.
 

Baelskaai 12, wereldprimeur

Hoewel de dynamische gevelopbouw op zich al een architecturaal hoogstandje is, zijn de twee zwembaden op verdiepingen 11 en 14 pas echte wereldprimeurs. Waar elders in de wereld de zwembaden slechts op plan bestaan, zijn ze voor Baelskaai 12 ook daadwerkelijk uitgevoerd. De structuur van de zwembaden in uitkraging op de gevel is een combinatie van betonwanden en nagespannen vloerplaten. De uitkraging wordt gerealiseerd door betonwanden die ingeklemd worden tussen de nagespannen vloerplaten die de belasting naar de draagpunten van de structuur overbrengen. 

De gevel wordt uit architectonisch witte gepolierde beton vervaardigd, die voor een duurzame frisse kleur in het straatbeeld zal zorgen. Het beton combineert het hierboven beschreven dragende aspect van de constructie met een hoogwaardige esthetische afwerking en architecturale meerwaarde. Door met steeds fijnere slijpstenen de elementen te polijsten wordt er een reflecterende hoogglans bekomen. Dit is een techniek zoals deze ook in de natuursteenwereld wordt toegepast. Het architectonisch sierbeton versterkt het sculpturale effect en doopt de toren tot een ware eyecatcher. Dankzij het materiaal gaan de beoogde robuustheid en fijne uitstraling perfect samen. Bovendien leent het sierbeton zich prima tot de creatie van een spel in de gevels. Van achtergevel, over zijgevels naar voorgevel is er een gradiënt in het aantal gevelpanelen te zien. Zo opent het gebouw zich meer en meer van achter naar voor. Op die manier ondersteunt het architectonisch beton de architectuur, zowel letterlijk als figuurlijk.

In dialoog met het weefsel voor de naastliggende, toekomstige gebouwen start de compositie en volumetrie van de gevelopbouw van de toren in de onderste verdiepingen vrij rustig. Vanaf de hoger gelegen verdiepingen krijgt de toren steeds meer vrije ruimte en wordt de opbouw dynamischer. Zo wordt een zekere dynamiek naar boven toe gecreëerd met een markant sculpturaal effect tot resultaat. Van dit concept wordt bovendien gebruik gemaakt om ruime terrassen te creëren en een grote variatie aan types appartementen te kunnen toepassen. De passieve gevel wordt vervaardigd uit architectonisch witte gepolierde beton die voor een duurzame frisse kleur zal zorgen in het straatbeeld.

 

Victoria

Deelproject ‘Victoria’ beoogt een kwalitatief hoogstaande invulling en sluit architecturaal aan bij het ontwerp van het hoekgebouw ‘Baelskaai 12’. Zonder een volledige stijlbreuk te creëren, straalt het gebouw een volledig eigen identiteit uit.

De ‘genius loci’ indachtig, zijn de terrassen opgevat als grote boxen die verwijzen naar de havencontainers. De kaders van de boxen kaderen letterlijk de prachtige uitzichten in en garanderen een optimale bezonning. Net zoals bij het hoekgebouw oogt de façade dynamisch doordat sommige boxen verder zijn ‘uitgetrokken’ dan andere.

Het ontwerp van het gelijkvloers verdient bijzondere aandacht doordat het zich onderscheidt door zijn flexibiliteit. Wonen kan er gecombineerd worden met een handelsruimte, een (thuis)kantoor of een praktijkruimte, maar kan even goed van elkaar losgekoppeld of gecombineerd worden met wonen op een verdieping. De residentiële en commerciële sfeer blijven telkens hun eigen identiteit behouden. Zo situeren de gelijkvloerse woningen zich aan de ‘achterzijde’, aansluitend op het groene, semi-publieke binnenplein. De kantoorruimtes blijven dan weer gelinkt aan de levendige Fortstraat. Een beglaasde sokkel zorgt voor visibiliteit naar zowel de groene binnenruimte als de commerciële buitenwereld.

‘Victoria’ integreert zich naadloos in de omgeving doordat het een zekere afstand bewaart tot het te ontwikkelen torengebouw ‘Baelskaai 12’. Hierdoor krijgt men niet het gevoel dat ‘Victoria’ een sokkel-gebouw van de toren is, maar veeleer een zelfstandig ontworpen volume met een eigen identiteit. Naast de uitspringende balkons, creëert het volume ook dynamiek doordat de kroonlijsthoogte varieert van een hogere zone op hoek naar een lager centraal gelegen gedeelte, en weer terug.

De gevelmaterialen passen binnen het concept van duurzaamheid. Zo werd gebruik gemaakt van onder meer architectonisch beton in twee tinten, glazen balustrades afgewisseld met metalen exemplaren, aluminium schrijnwerk en enkele houten accenten…

GERELATEERDE DOSSIERS